1. Základem pro podávání sektu je správně vychlazená lahev (na tři až pět stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí David Král, sommelier společnosti Bohemia Sekt.
Galerie: Jak správně otevírat sekt krok za krokem
2. Odstraníme kapsli.
3. Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.
4. Láhev držíme nakloněnou v úhlu pětačtyřiceti stupňů.
5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.
6. Servírujeme do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.