>> Naopak, jejich smrt je velmi rychlá, téměř nepostřehnutelná, což se o „přirozeném“ dlouhém umírání v přírodě často doprovázeném bolestmi říci nedá
Problém je, že tyhle způsoby umírání existují vedle sebe, mrtví kohouti z produkce vajec jaksi nejsou s umíráním zvířat v přírodě spjati. Ale co budu učit bulvárního Havla logiku :)
...ten na vlastní mlsnou kušnu vyzkoušel, že v drůbeží paštice se rozdíl mezi mladým kohoutem a mladou slepicí vůbec nepozná. :-)
A ve volném výběhu přijdou vajíčka do kontaktu s trusem naprosto minimálně, bo slepice si do hnízda nedělá. Hnědá vajíčka jsou jenom zahamtaná od špinavých nohou ze zabláceného výběhu. Za těch třicet let, co jsme měli na dvorku slepice, jsem viděl podělané vajíčko všehovšudy dvakrát, pokaždé to byla slípka nemocná. Klecový chov má výhodu toliko pro producenta vajec, protože je možné nosnice naštosovat na sebe, což ve volném výběhu dost dobře nejde.
Jinak je ale pravda, že lidé jsou někdy až přehnaně hysteričtí. Když chci něco sežrat, tak to musím zabít, s tím dost dobře nejde hnout.
"Zejména podmínky takzvané „pohody zvířat“ (animal welfare), kam patří samozřejmě i jejich usmrcování a podmínky chovu, se v poslední době rok od roku výrazně zpřísňují, a nejvíce v rámci EU, a tedy i v ČR. Mimochodem, je to jeden z klíčových důvodů, proč rostou ceny potravin…"
To se nam pan Havel snazi podsunout, ze za zdrazovani si muzeme sami svoji hysterii? To je tedy pekne hloupa manipulace. Osobne s timto trendem naprosto souhlasim - kdyz nekomu beru to nejcennejsi, je jenom spravne, ze za to musim zaplatit.
Norway fur farms
Chinese fur farm
denmark fur farm
https://www.google.sk/search?q=Norway+fur+farms&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=9-1iU5PmL8yU0QWt1IGAAQ&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1394&bih=925&dpr=1
To iste platí pre České kožusnícke farmy.
2012, vyspelá EÚ
http://www.youtube.com/watch?v=-xKbldQmMqM
O ostatnom sa mi nechce. Vrátane výroby Francúzskych "lahôdok" alebo tzv. halal, košér mäsa na území EÚ. V Ázii pojedajú zvieratá aj za živa. Fish alive a iné, upravované tak aby boli "čerstvé". Sú vypitvané ale ale vďaka chladu aj desiatky minút plne pri vedomí, kým ich zákazníci konzumujú.
http://www.youtube.com/watch?v=Wb28IYXBi9A
Hlavonožce, inteligenčne na úrovni 6 r. detí sú postupne zaživa krájane tak aby bolo vidieť ako kminatú chápadielkami. Tzv. tancujúce. K tomu žraločie plutvy. Príbeh tulených koží, lov delfínov v EÚ, svet je iný ako sa nám to snaží natárať jeden pisálek ako je všetko fér a nič neplatí.
Len vďaka tlaku ľudí sa zmenili aspoň čiastočne podmienky pre zvieratá. Celkom iná kategória je transport. Jahňacie zo Slovenska či Poľska do Talianska. Utrpenie.
Pri neohlásených kontrolách vrámci EÚ takmer nikdy nenájdu žiadnu farmu kde by neporušovali nejaký predpis. Len nedávno v Nemecku prekvapili biofarmu kde chovali hydinu v príšerných podmienkach. Hnijúce zvieratá v tme, v zlom vzduchu, zle krmiivo a iné.
Vitalia je od začiatku neodborný web, kde o liekoch píšu študentky ekonomiky a pod. skvosty, ktoré nikde inde by sa nezamestnali.
faktem je, že chov kuřat je snad nejnepřirozenějším prostředím z živočišného chovu - kuřata nevidí denní světlo, jsou nepřirozeně krmena a rychlena. Jenže obliba kuřecího masa je u nás naprosto nepochopitelná. Kuřecí maso se cpe i do jídel, kam v žádném případě nepatří, např. lasagne, Caesarův salát či Cordon blue (ve většině našich restaurací navíc psáno zkomoleně Gordon blue).
Správně z francouzštiny Cordon bleu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cordon_bleu
brojlery jsme doma vzdy 2x rocnee chovali, presne 28 dnu, krmili jsme je sekanyma koprivama smichanyma s nadrcenou kukurici, obilim, skorapkama, kostma ve srotaku + voda. zadny hormony a granule a byli za 5 tydnu vykrmeny. proste je to masny rychloprirustkovy plemeno, zadny hormony.
Pokud je clanek hlavne o podminkach zvirat, pro tedy nejsou prilozeny fotografie z chovu. Napr. slepic v tzv. obohacene kleci, drticky, ci pytle do ktereho jsou kohoutci nasypani a pak plynovani? Co rikate napriklad na tohle? Kde je zminovany veterinarni dohled a jak se mohlo stat, ze jsou klece preplnene? https://www.facebook.com/k.medova/posts/4060478327308?stream_ref=10
Pan autor žije asi na Měsíci, jsem vysokoškolsky vzdělaný zootechnik s dlouhou praxí a moje zkušenosti jsou přesně takové, jak dle autora zveřejňují ti hysteričtí ochránci.
A tvrdit, že jednodenní kuřata to nebolí, stejně jako nebolí kastrace selata do osmi dnů apod., je jen pokrytecké omlouvání krutosti. Asi můžeme narozená miminka také bez umrtvení kastrovat, když to přeci nebolí...
Jinak smrt je vždycky smrt, ať je jak chce rychlá. A pokud zabíjíme jen pro potěšení žaludku, tak si to zcela kriticky přiznejme a přestaňme to omlouvat a dělat divadlo.
PS: Brojlera bych do pusy nestrčila, nemíním se otrávit.
Dobrou chuť, pane Havle
Mě jen není jasné, jak může být jakákoliv vražda humánní. Kdyby vrah zabil nevinného člověka bezbolestně, protože ho chce sníst, je to také v pořádku,protože to byla humánní vražda?! Podle ného nesmysl. :)
A ano, kdyby byly podmínky k chovu přirozené zvedla by se cena masa a lidé by přestali maso konzumovat několikrát denně, protože to opravdu není pro člověka přirozené natož zdravé.
Bez masa a živočišných produktů již žiji 8 let a nemyslím si, že mi něco schází a už vůbec ne, že strádám. Rozbory krve a ostatní vyšetření mám ukázkové. To jen pro ty, co si myslí, že to nejde. ;) Je to každého volba, ale já bych s pocitem, že se podílím na něčí vraždě a vykořistování už žít nechtěla.
Jak souvisí vraždy se získáváním masa? Pro vaši informaci, vražda je zabití ČLOVĚKA, zvíře nemůžete zavraždit. Pro zabití zvířete je termín utratit, a zase člověka nemůžete utratit.
A pro vaši informaci - já žeru maso třikrát denně a také mám rozbory krve a ostatní testy ukázkové. Třeba ten zdravotní stav se způsobem naplnění žaludku souvisí jen velmi volně.
proboha co to melete? proc motate nacisty a vrazdeni lidi dokupy s jatkama zvirat?
zvirata jsou proboha potrava, stejne jako zelenia a nikdo nedela vedu z toho, ze se jahody sbiraji nedozraly a urcite je to boli, nebo ze se poseka louka a broucinci pak nemaji kde bydlet.
lidi vzpamatujte se.
Motám to dohromady, protože je to analogie. A ta vyžaduje i trochu práce na Vaší straně; pointa je v tom, že když něco přejmenujete (což je samo o sobě lingvisticky lokální záležitost), tak tím nezměníte povahu věci. Když nazvete výkal rohlíkem, tak si na něm stejně nepochutnáte, takže proč to vytahovat jako argument?
Takže - pokud to už chápete, číst dál nemusíte - vražda je vraždou i když si ji přejmenujete na utracení, popravení, uspání, krouhnutí či cokoliv jiného.
"lidé by přestali maso konzumovat několikrát denně, protože to opravdu není pro člověka přirozené natož zdravé."
Off-topic předpokládá se (na základě archeologických výzkumů), že v chladném pásmu člověk (rod homo) historicky do vynálezu zemědělství přijímal většinu energie ze zvířat. Dnešní žijící společenství lovců/sběračů to mají většinou taky tak.
A také je archeologicky prokázáno, že přechod na rostlinnou stravu s příchodem zemědělství znamenal podstatné zhoršení zdravotního stavu - objevila se křivice, do té doby prakticky se nevyskytující, průměrná výška se snížil asi o 20 cm, na kostrách se objevily deformity naznačující, že lidé začali více trpět rakovinou, atd.
Vždycky jenom žasnu nad těma absurdníma, sobeckejma a totálně nechutnejma výmyslama, kterejma si lidi ospravedlňujou ty naprostý pekla, ve kterých kvůli nám všichni ti nevinní, myslící a cítící tvorové žijou a to žijou! Viděl jsem to na vlastní oči! A když už to neni jak okecat, tak přijde na řadu lež kardinální: a to ta, že "to přeci jinak nejde", "potravinový řetězec" bla bla bla... samozřejmě že jde, ověřil jsem si to na vlastní kůži a miliony dalších lidí se mnou, tak vím! Nesmí člověk akorát být takový bezcitný sobec a opravdu se řádně informovat a poctivě to zkusit.
Víte, jednou jsem byl na přednášce na téma, jestli mají rostliny vědomí. Přednášející definoval čtyři kriteria vědomí (pohyb, reakce na podněty, komunikace s organismy stejného druhu, ten čtvrtý jsem zapomněl). Pak dokazoval, že rostliny splňují všechny tato kriteria. A pak z toho, udělal závěr, že i když rostliny splňují všechny kriteria vědomí, tak vědomí samozřejmě nemají.
Jestli ono to nebude tak, že se zuby nehty bráníme představě vědomí rostlin, abychom si z nich mohli dělat nábytek, domy, jídlo, zatloukat do nich turistické značky a vůbec s nimi dělat věci, které si ke zvířatům nedovolíme. A také, samozřejmě, aby vegetariáni mohli mít pocit mravní převahy.
Já bych se té představy nebál, právě protože vegetariáni mají nutně mravní převahu i s ní (předpokládáme-li existenci takové převahy při nevědomí rostlin).
Nevím, o jaké přednášce mluvíte, ale pakliže to bylo v rámci studia biologie, jistě rozumíte pojmu trofických úrovní a skutečnosti, že při přechodu mezi nimi se přijde o celý řád vstupní energie. Z čehož neplyne nic jiného, než že i když vezmeme v úvahu stravitelnost různých zdrojů, je jen pro vypěstování masa potřeba zabít více rostlin než by člověk srovnatelně využil při jejich přímé konzumací. Liší se to dle krajiny a plodin, ale obecně platí, že zhruba 70% veškeré rostlinné produkce se spotřebuje na výkrm zvířat. Ani pastva v tomto argumentu nepomůže, protože tráva je také rostlina a bohužel pro ni obsahuje velké množství vody: pro potřebnou sušinu se ji musí zabít o to více.
Protože samozřejmě nejíte jen řízek, ale taky si k němu dáte brambory a oblohu, k svačině chleba a k snídani vločky, počet zabitých bytostí je u masožroutů daleko vyšší a to jsme do toho ani nemuseli započítat zavražděná zvířata.
Takže třeba už víte, proč si vegetariáni s podobných argumentů nic kromě srandy nedělají ;)
Dobrý den,
Jedna z mála věcí, ve které s vámi mohu souhlasit, je ta, že "málokterý spotřebitel ví, jak to skutečně chodí v zemědělských a potravinářských podnicích". To jste v tomto článku dokázal opravdu bravurně.
Dál už však pouze jen tak "plácáte do vody" aneb "nevím, o čem mluvím, ale hlavně to musím zkritizovat".
Začal bych u "šílených zpostupů při výrobě potravin" - pokud vám vyhovuje konzumace geneticky modifikovaných potravin s přídavkem chemikálií, které se jinak běžně používají na výrobu výbušnin, je to samozřejmě v pořádku :-)
Jak jest známo, nic netušící osobu, která slepě věří v dokonalost technologie potravin nejlépe dovede k zamyšlení právě váš "srdcervoucí vizuální doprovod" (mimochodem, moc děkujeme za propagaci!! :-) )
Nejde ani tak o úspěch katastrofických vizí jako spíše o to, abyste si vy konzumenti uvědomili, že se zvířaty je v masivních chovech nakládáno ohavnýmy způsoby.
Vaše "milosrdná rychlá smrt" je směšná, nehledě na to, že kuřata v drtivé většině umírají, protože se už člověku prostě nehodí. (Pomiňme trauma, jaké musí takové čerstvě narozené mládě prožít už na "výrobní lince".)
Na základě vaší úvahy o "optimálním poměru" začínám uvažovat o navržení podobného poměru u lidí - aby bylo dosaženo optimálního poměru počtu lidí ku současnému počtu obyvatel, bych nejméně polovinu novorozenců okamžitě po narození usmrtil, včetně vašich potomků, abyste si to lépe uvědomil :-) Dále bych navrhoval, abychom usmrcovali všechny osoby nad 50 let bez rozdílu, neboť u většiny jedinců tímto věkem značně klesá produktivita - samozřejmě je usmrtíme vaším milosrdným rychlým způsobem, aby je to nebolelo :-) To je fér, ne? Nebo snad zabíjet lidi ne, ale kuřata nemají právo na dožití a některá ani na narození?
Velmi mne pobavilo, jak zarputile kritizujete prezentování chovů slepic a v zápětí si to sám potvrdíte. 750 cm^2 je velmi pěkné číslo, že? Málokdo si už ale spočítá, že ve skutečnosti je to čtverec se stranou menší než 25 cm, což je pro jakékoli pohodlí slepice absolutně nedostačující!!
Pak jsem se taky zasmál nad posledním odstavcem textu - to už si ze čtenářů opravdu děláte legraci? :-) Takže pořízené fotografie jsou zfalšované a to, co vyobrazují, se nikde neděje? Nebo snad naznačujete, že je to vlastně jedno? Že když to není v ČR, tak se o to nemáme zajímat?
Hlavním důvodem, proč draží potraviny, je nestabilní ekonomika (což je přirozené), nikoli zlepšování technologií "výroby" potravin.
Hezké ráno, pročetl jsem si dosavadní diskuzi a myslím, že vše podstatné v ní již zaznělo.
Do sametové revoluce jsem "něco s masem" míval 3x denně. Ze dne na den jsem maso&spol vypustil, přeorientování chutí (u mne) trvalo asi půl roku.
Zmíněné upozornění:
http://www.tvorobeznik.cz/mascig.html
Příjemný víkend všem,
RS
Autore tohoto clanku, zajimalo by me, jak slepice na 750cm ctverecnich netrpi a muze si protahnout kridla. Si to predstavte jako napr.ctverec 27x27cm.. Jsou to chuderky. Nekolikrat jsme si brali slipky vyrazene z klecoveho chovu. Vetsinou jsou to holátka, ktera se nejprve boji i svetla, neumi hradovat a prvni travu ochutna az skorem za 14 dni, protoze ji v zivote nevidela. Nekupujte vejce z klecovych chovu v kramech, je to hnus. Opravdu diametralni rozdil v porovnani s domacima. A cena u chovatelu se pohybuje kolem 3Kc. Nebo si poridte 5 slepicek, coz rodine staci. A uzivite je i zbytkama z kuchyne.