Sýry jsou zdrojem kvalitních bílkovin a dobře využitelného vápníku. Zároveň obsahují i další důležité minerální látky, jako je zinek, hořčík a jód, a také některé vitaminy (A, D a vitaminy skupiny B). Sýry jsou kvalitní potravinou a v jídelníčku mají své místo. Mezi jednotlivými druhy sýrů jsou ale velké rozdíly. A to jak ve způsobu výroby, v chutích, v konzistenci, tak i v samotném složení.
Co se dozvíte v článku
Při hubnutí si lidé sýry často zakazují, protože se domnívají, že jsou příliš tučné a kalorické. Protipólem jsou lidé, kteří v duchu low carb diet naopak cíleně konzumují jen ty nejtučnější sýry.
Jsou sýry opravdu tak tučné? Ne všechny
Obsah tuku v sýrech se pohybuje od pouhého půl gramu v olomouckých tvarůžcích až po čtyřicet dva gramů v italském mascarpone. U sýrů se tedy opravdu vyplatí číst potravinové obaly a vybírat si takové, které vám nejen chutnají, ale mají i příznivé složení. Jenže tady řada lidí naráží.
I při hubnutí si můžete dopřát sýr, jen musíte vědět jaký
Množství tuku v sýrech se totiž typicky uvádí v sušině, a nikoliv jako absolutní množství tuku na 100 g výrobku, jak jsme zvyklí u jiných potravin. Problém je především u nebalených sýrů, u balených tento údaj najdete v tabulce nutričních hodnot.
Jak obsah tuku v sušině přepočítat na absolutní množství tuku ve 100 g sýru?
Příklad: na sýru je uvedeno, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině.
- Ve 100 g sýru je tedy 50 g sušiny a 50 g vody.
- 50 g sušiny obsahuje 20 % tuku, vypočítáme si tedy 20 % z 50.
(50 × 20) : 100 = 10.
Víme, že to gramů sýru obsahuje deset gramů tuku a nikoliv dvacet gramů, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nenechte se zmást a rozlišujte mezi celkovým obsahem tuku v gramech (najdete v tabulce nutričních hodnot u balených výrobků) a obsahem tuku v sušině v % (najdete většinou na štítku u nebalených sýrů, u balených na přední straně obalu nebo u složení).
Sýrová hitparáda aneb seřazeno dle obsahu tuku
Z hlediska obsahu tuku jsou nejvhodnějšími variantami sýrů tvarůžky, syrečky nebo Cottage. Čerstvé a termizované sýry typu Lučina light, žervé nebo ricotta mají také nižší obsah tuku. Opatrnější buďte v případě smetanových sýrů, například Lučinou v kostce se třiceti gramy tuku nebo mascarpone se čtyřiceti gramy tuku na sto gramů.
Dobrou volbou jsou i přírodní sýry mozzarella nebo balkánský sýr. Vyhýbat se nemusíme ani sýrům polotvrdým a tvrdým. Vybírejte si ale ty s obsahem 20–30 % tuku v sušině.
Pokud vám dvaceti procentní sýry nechutnají, nenuťte se do nich. Dopřejte si klidně tučnější, ale o to více si dejte pozor na snědené množství. A mějte na paměti, že pokud si dáte menší porci tučnějšího sýra, přijmete současně i méně bílkovin.
Hlídat množství se vyplatí u sýrů plísňových a tvrdých dlouho zrajících, které obsahují čtyřicet až šedesát procent tuku v sušině.
Nebojte se odlehčených variant
V případě sýrů určitě nemusíte mít obavy sáhnout po tzv. light variantách. Sýry s tímto označením většinou nejsou nějakými náhražkami plnými zbytečných přísad a přídatných látek. Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají oproti svým klasickým protějškům pouze snížený obsah tuku a vyšší obsah bílkovin. Příkladem je například Mozzarella light, Madeland Fitness nebo Sedlčanský Hermelín Figura. Abychom vám správný výběr sýrů ještě více usnadnili, připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějšími druhy sýrů seřazených podle obsahu tuku ve sto gramech.
druh sýru |
tuky |
bílkoviny |
energetická hodnota |
olomoucké tvarůžky |
0,5 |
28 |
540 |
cottage |
5 |
12 |
450 |
ricotta |
9 |
7,5 |
530 |
mozzarella light |
9 |
21 |
690 |
eidam 20 % |
10 |
31 |
950 |
hermelín 30 % |
13 |
24 |
900 |
eidam 30 % |
15 |
28 |
1100 |
Lučina Linie |
16 |
7 |
780 |
balkánský sýr |
19 |
15 |
1010 |
mozzarella 45 % |
19 |
18 |
1020 |
žervé |
20 |
7 |
960 |
hermelín 45 % |
23 |
20 |
1250 |
eidam 45 % |
26 |
27 |
1450 |
niva 50 % |
28 |
20 |
1400 |
parmezán 32 % |
28 |
33 |
1630 |
Lučina klasická |
30 |
8 |
1280 |
mascarpone |
42 |
1,5 |
1630 |
Snadný výběr potravin bez složitého bádání
Lidé většinou nechtějí louskat složení výrobků a nutriční tabulky a dovolávají se jasného a praktického značení, které jim s výběrem sýrů pomůže na první pohled. V rámci EU proto vznikl systém Nutri-Score a uvažuje se o jeho zavedení v členských státech.
Tento systém označuje potravinové produkty pomocí do jednoduchého kódu skládajícího se z pěti písmen, A-B-C-D-E. Písmena mají vlastní barvu, od zelené po červenou, a systém se tak podobá jednoduchému semaforovému systému.
Značení potravin by se mohlo zjednodušit pomocí systému Nutri-Score
Každý produkt získá skóre na základě vědecky sestaveného algoritmu. Ten bere v úvahu nejen rizikové živiny (tj. celkové tuky, nasycené mastné kyseliny, cukr, sůl a energetická hodnota), ale i pozitivní živiny a složky potraviny (tj. množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje).
Dle značení Nutri-Score by například málo tučný a málo slaný cottage spadal do kategorie B, do kategorie C by byl zahrnut 20% eidam nebo mozzarella, označení D by nesl 30% eidam a do kategorie E by patřila velmi slaná a tučná niva. Doufejme tedy, že si v budoucnu budeme moci potraviny vybírat jednoduše bez studování obalů a najdeme ty nejvhodnější i mezi sýry.
Článek připravily odbornice na výživové poradenství společnosti STOB Hanka Pávková Málková a Lenka Vymlátilová.