On plynový gril je širší pojem, podle mě u řady typů je hlavní problém s lávovými kameny v něm... Protože pokud má kameny pod roštem, tak se nelze vyhnout pokapání a následnému vypalování, vyčištění kamenů je prakticky nemožné, což asi právě moc zdravé není. Jsou ale i různé jiné varianty třeba se sáláním ze zahřívané desky, které mají své výhody, ale i nevýhody.
Ad solární gril - co jsem jeden u známého viděl, tak byla příprava na něm poměrně pomalá a v podstatě se nedalo mluvit o grilování v původním smyslu slova, kde podstatou je rychlý ohřev se vznikem klasické kůrky. Tím netvrdím, že výsledky z něj byly špatné, jen to prostě už nebyl klasický gril. Ale třeba vývoj pokročil...
Podle chuti je to spíš mastnota ze spalování plynu. Ale vzhledem k tomu, že třeba Burger King si používání plynu dává i do reklam, to je možná můj specifický problém.
To záleží hlavně na tom, jak velká zrcadla to má a tedy na jak vysokou teplotu se dokáže zahřát. Pak může být problém, že to nefunguje po západu slunce, ale jsou solární grily, které se umí přes den (i během používání) rozehřát a pak ještě několik hodin topit. Největší problém je tak hlavně pořizovací cena, protože ty méně kvalitní jsou opravdu jen solární trouba.
Jo. Pak je ještě něco, o čem asi frikulíni z Vitálie neslyšeli…
Tačka (pro ostatní regiony: táčka, vozík, vuzek, kolečka, kolečko, kotouč aj.) Trocha tuningu, jebne se tam ohnutá tyč (na točení kuřetem) nebo rošt a je vymalováno. Otevřený oheň, takže to ani není proti přírodě.
Toho času se daly sehnat i podobné otevřené grily z litiny, tedy než byly vytlačeny těmi kulatými nesmysly s pokličkou.
před lety jsem po pár neúspěšných koupích koupil webera na uhlí a nelituju. není to nejlevnější, ale je to vymakaný.
dřevěné uhlí se musí rozpálit, to zabere nějaký čas, ale grilování je hlavně na pohodu, když kvaltuju, tak negriluju.
teplota se dá regulovat dost přesně, tak na toleranci 10 stupňů.
za mě spokojenost.
Weber je podle mě celkem jasná volba :) Osobně mám tento http://www.grilovani.cz/plynovy-gril-weber-q-1200-granite-grey.html plynový a neměnil bych!
Dobrý den, článek je pěkně napsaný. já přečetla hodně článků, když jsem vybírala gril. Nakonec jsem skončila u grilu na dřevěné uhlí. A mezi tím množstvím přečtených článků se mi líbil i zde tady ten.
https://besteshop.cz/clanky/127-grilovaci-sezona-zacina