On plynový gril je širší pojem, podle mě u řady typů je hlavní problém s lávovými kameny v něm... Protože pokud má kameny pod roštem, tak se nelze vyhnout pokapání a následnému vypalování, vyčištění kamenů je prakticky nemožné, což asi právě moc zdravé není. Jsou ale i různé jiné varianty třeba se sáláním ze zahřívané desky, které mají své výhody, ale i nevýhody.
Ad solární gril - co jsem jeden u známého viděl, tak byla příprava na něm poměrně pomalá a v podstatě se nedalo mluvit o grilování v původním smyslu slova, kde podstatou je rychlý ohřev se vznikem klasické kůrky. Tím netvrdím, že výsledky z něj byly špatné, jen to prostě už nebyl klasický gril. Ale třeba vývoj pokročil...
Podle chuti je to spíš mastnota ze spalování plynu. Ale vzhledem k tomu, že třeba Burger King si používání plynu dává i do reklam, to je možná můj specifický problém.
To záleží hlavně na tom, jak velká zrcadla to má a tedy na jak vysokou teplotu se dokáže zahřát. Pak může být problém, že to nefunguje po západu slunce, ale jsou solární grily, které se umí přes den (i během používání) rozehřát a pak ještě několik hodin topit. Největší problém je tak hlavně pořizovací cena, protože ty méně kvalitní jsou opravdu jen solární trouba.