Jaké mléko „dojí“ mlékomaty?

12. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Tmléko
Které mléko je nejlepší? Čerstvé, trvanlivé, bio? Spor o kvalitu mléka z automatů rozpoutal malou mléčnou válku. Chyba však není v mléku samotném, nýbrž v jeho konzumentech.

Není to tak dávno, co se u nás prodávalo pouze mléko v igelitových sáčcích. Krabice, ve kterých byly pytlíky s mlékem uložené, podivně páchly. Navíc hrozilo protržení sáčku, což znamenalo v nákupní tašce s ostatními potravinami hotovou mléčnou povodeň. Dnes se mléko prodává v nejrůznějších podobách a obalech. Sice nemusíme řešit otázku, jestli po třetí hodině odpoledne v obchodě mléko ještě seženeme, ale máme problém si vybrat to zaručeně nejlepší a nejchutnější.

Cítíte „krávu“

Podle výzkumu agentury STEM/MARK si více než dvě třetiny českých spotřebitelů myslí, že čerstvě nadojené mléko je to nejzdravější. Chutná totiž „opravdově“ a cítíte z něj „krávu“.


Autor: Agentura SXC

Není divu, že si u nás automaty na mléko rychle získávají stále více příznivců. Zatím jich po celé republice funguje zhruba sto čtyřicet a jejich počet by měl do konce roku vzrůst až čtyři sta (tip pro vás: mapa a seznam mlékomatů – Česképotraviny.info). Každý den mlékomaty „nadojí“ tisíce litrů mléka, i když si za něj spotřebitelé musí připlatit. Mléko z automatu je zhruba o polovinu dražší než to prodávané v obchodní síti.

Na rozdíl od mléka prodávaného v obchodech, a to jak v lahvích tak v krabicích, není nijak technologicky upravováno. Pouze po nadojení zchlazeno na teplotu 8 stupňů a dodáno do mlékomatu. Zchlazení ale nemá vůbec žádný vliv na množství mikroorganismů, současně nijak neovlivňuje kvalitu mléka. Mléko z mlékomatu má vyšší obsah tuku, zhruba 4%. Mléčný tuk je nositelem chuti, a tak subjektivně toto mléko chutná lépe. Navíc mléko pochází zpravidla z blízkého okolí, což mnoho spotřebitelů vnímá jako plus. Mlékomaty jsou určitou náhradou prodeje ze dvora, kdy zemědělec prodává své produkty přímo na farmě (tip pro vás: Najdisisvehofarmare.cz). Na statek ovšem musíte zajet osobně, ale mléko „přijede“ za vámi do automatu.

Čtěte téma: Chcete čerstvé zboží přímo od farmáře? 

Štve vás mizerná nabídka ovoce a zeleniny v obchodech? Chybí vám domácí produkce? Nakupujte přímo od zemědělců!

Zaručeně čerstvé mikroorganismy

Čerstvé mléko, bez ohledu na to, zda jste ho koupili na farmě nebo „nadojili“ v mlékomatu, má odlišné vlastnosti od mléka z obchodu. Jde o živou potravinu, ve které vyskytují různé mikroorganismy, a to jak lidskému zdraví příznivé, tak naopak škodlivé.


Autor: Tmléko

Chlév nikdy nemůže být zcela sterilním prostředím, je tedy možné, že se mikroorganismy dostanou do mléka. Zatímco mléko v obchodech prošlo technologickými úpravami a žádné bakterie neobsahuje, v čerstvém kravském mléce se mohou vyskytovat bakterie Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter jejuni nebo Staphylococus aureus. Kontakt s těmito patogenními organismy nemusí pro člověka vůbec dopadnout dobře. V lepším případě to odnese průjmovým onemocněním, v horším vážnými zdravotními problémy.

„Dnešní lidé žijí v prostředí, kde bakterie skoro neexistují. Organismus si už dávno odvykl tučnému mléku obsahující přirozené mikroorganismy, které pily naše babičky. Proto může čerstvé, nijak neupravené mléko způsobovat značné problémy,“ upozorňuje farmářka Ing. Ludmila Mužikovská ze společnosti Agrofyto Lidečko. Tepelně neošetřené mléko je potencionálním rizikem. „Jeho konzumace je nebezpečná zejména pro těhotné a kojící ženy, infekce se může přenést z matky na dítě,“ varuje MUDr. Antonie Bořkovcová, vedoucí Nemocniční hygieny z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nezbytné je proto mléko z automatu nebo koupené na dvoře doma převařit. Toto upozornění je ostatně na každém mlékomatu, přesto se jím ne všichni lidé řídí. Přitom už jen krátké zahřátí mléka na teplotu minimálně 80 stupňů zahubí prakticky všechny choroboplodné zárodky. Tepelně upravené čerstvé mléko je zcela bezpečné a zdravotní rizika spojená s jeho konzumací jsou minimální.

Považujete mlékomaty za dobrý nápad?

Bio ještě zdravější

Nedávno byly zveřejněny výsledky čtyřletého výzkumu kvality biopotravin, který vedla univerzita v Newcastlu. Podle něj je bio mléko o více než polovinu bohatší na nutriční látky oproti mléku z konvenčních chovů. Konkrétně je v bio mléce o 50 % více vitamínu E, o 75 % vitamínu A a až o 68 % vyšší podíl omega tři mastných kyselin. „Právě díky těmto vlastnostem představuje biomléko přirozený způsob, jak zvýšit příjem těchto nutričně žádoucích látek,“ vysvětluje Dr. Ing. Josef Dlouhý, Prof.h.c., který se kvalitou a produkcí biosurovin zabýval dlouhodobě na Švédské univerzitě zemědělských věd v Uppsale. Kvalitu bio mléka pozitivně ovlivňuje způsob chovu. Krávy na bio farmách se pohybují po většinu roku venku na pastvě a také dostávají krmivo v bio kvalitě.

Největším rizikem je spotřebitel sám


Autor: Agentura SXC

Češi si zvykli na mléko v krabici nebo láhvi a často se mylně domnívají, že čerstvé mléko snese stejné zacházení. „Pokud si koupíte mléko v automatu, naložíte ho do auta, zajdete na velký nákup a po pár hodinách láhev s mlékem otevřete, rozhodně pro sebe neděláte nic prospěšného. Naopak ohrožujete své zdraví,“ varuje Ing. Petr Roubal, CSc., z Výzkumného ústavu mlékárenského. Samozřejmostí by podle něj mělo být používat vždy čisté a pečlivě vymyté láhve a čerstvé mléko co nejdříve uložit do lednice. „Naši předkové dobře věděli, proč mléko uchovávat v chladu a nenechávat ho při pokojové teplotě,“ dodává.

Mléko balené v krabici, tzv. trvanlivé, není nutné skladovat v lednici a vydrží i několik měsíců. Jeho vlastnosti se během té doby nezmění. Chutná ale jinak než mléko čerstvé. Má nižší obsah tuku v závislosti na tom, zda je plnotučné, polotučné nebo nízkotučné, a zhruba o 10 až 20 % nižší obsah vitamínů a minerálů. Jejich ztráta je způsobena tepelnou úpravou. Balené mléko ale není nijak ředěné vodou a ani neobsahuje žádné umělé konzervanty.

Jaké mléko chutná vám?

Čtěte téma: Pít, či nepít mléko? Odborníci se neshodují

Většina lékařů a odborníků na výživu konzumaci mléka a mléčných výrobků podporuje. Jsou ale i tací, kteří před ním varují…

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).