Pil jsem čerstvé pouze vychlazené mléko léta. Moc mě chutnalo. A taky šla z něj obrat smetana, udělat kyška, tvaroh, výborný kefír… Krom toho jsme měli doma pramenitou vodu, rád jsem jí pil čistou neslazenou.
Pak jsem se přestěhoval do města (studium, později práce). Vzpomínám když jsem se poprvé ve městě řádně napil vody z kohoutku. Z čerstvého nepřevařeného mléka mě nikdy nic nebylo ale z té „vody“ z městského kohoutku mě bylo na blití. To je ale sajrajt. Ten by se měl převařovat! A to mléko z obchodu – ten hnus, to se dá fakt ještě nazývat mlékem?
Léta jsem čekal, kdy konečně někoho napadne prodávat i ve městech čerstvé mléko. Hurá konečně jsem se dočkal. Možná to už chtěl někdo zrealizovat dříve, ale jsou tu různá loby a zákony které to komplikují. Mlékárny levně nakupují mléko od zemědělců, oberou smetánku a draze prodají výrobky z ní a odpad co z mléka zbyl prodají zase pod názvem mléko. Dokonce na některých krabicích se dočtete, že tento několik dní starý odpad je „Čerstvé mléko“.
Pokud se bojíte že to vaše tělo nezvládne – jste zvyklí žít ve sterilním prostředí, tak si to mléko prostě převařte. Syrové maso je pro vás ještě nebezpečnější a taky jej kupujete. Prostě jej uvaříte/usmažíte/ugrilujete a sníte. A to maso z některých obchoďáku je často v opravdu v děsivém stavu a lidi ho kupují a kolem mléka se dělá takový humbug. Chápu že mlékárnám se přímý prodej zemědělců nelíbí, jde jim o prachy, chtějí na zemědělcích vydělat a tak budou lobovat a lobovat a by jen oni mohli mléko prodávat.