Možná se vám to už někdy stalo. Museli jste marmeládou spojované druhy cukroví vyhodit, protože zplesnivěla. Případně jste koupili „marmeládu“, která vůbec nešla roztírat, nebo v ní „překážely“ kousky ovoce.
Nejprve se podíváme na terminologii, kterou musí dodržovat výrobci a prodejci. Doma v kuchyni si můžeme mluvit, jak chceme, a většinou říkáme marmeláda, i když je to vlastně špatně.
- Džem se liší od marmelády tím, že obsahuje více než 35 % ovoce. V některých případech můžete dokonce narazit na větší či menší ovocné kousky.
- Marmeládou mohou být správně označovány pouze produkty z citrusů. Tedy z pomerančů, limetek, grepů nebo mandarinek. Jejich podíl musí být alespoň 20 %.
- Povidla se vyrábějí ze sladkého zralého ovoce (nejčastěji ze švestek nebo hrušek), zato bez přidání cukru. Vaří se tak dlouho, dokud se ovoce nezbaví veškeré vody. Zpravidla tedy bývají velmi hustá.
- Ovocná směs nebo ovocná pomazánka je všechno ostatní. Vždy sledujte složení, zejména pak podíl ovoce.
Čím spojovat cukroví
Teď už k tomu v této chvíli nejdůležitějšímu, čím tedy spojovat cukroví? Samozřejmě platí, že proti chuti žádný dišputát. Z generace na generaci se však traduje jako nejvhodnější používání kyselejších druhů. Zejména rybízového džemu nebo ovocné směsi. Cukroví je svěží a není tak sladké. Nejvhodnější je džem (nebo ovocná pomazánka) z čisté rybízové šťávy, dobře roztíratelná, aby se cukroví při slepování nelámalo.
Proto nepoužívejte džemy s velkými kousky ovoce, které by při roztírání překážely. Stejně tak nejsou k roztírání vhodná ani povidla, která by správně měla být tuhá. Hodí se pak více do nelepených druhů, např. do sádlovek.
Pozor na plíseň
Pokud vás napadlo, že je toho sladkého o Vánocích přece jen hodně a raději sáhnete po výrobku se sníženým obsahem cukru, věřte, že pak bude váš stůl skutečně dietní. Bude totiž prázdný. DIA džem v cukroví velmi brzy zplesniví a vám nezbude než cukroví vyhodit.
Stejně tak vám může cukroví zplesnivět i v případě, pokud jej budete špatně skladovat. To znamená v teple nebo vlhku. Rovněž lednice není příliš vhodná.
Pokud používáte domácí marmelády a džemy, nejprve je ochutnejte a promíchejte.
Tipy Vitalia.cz:
- Ať si vyberete marmeládu, džem nebo ovocnou směs (pomazánku), vždy ji nechte zahřát na pokojovou teplotu. Bude se pak lépe roztírat.
- Sladší druhy, například jahodové, používejte do kakaových těst.
- Výraznější kyselé druhy používejte do světlého lineckého těsta.
- Připravené kousky uchovávejte na suchém chladném místě.