Jaký byl veletrh Harmonie 2009? Vitalia byla jeho partnerem

12. 10. 2009

Sdílet

Letošní veletrh Harmonie, který se konal již počtrnácté v Pražském veletržním areálu Letňany, byl letos zaměřen na zdravou výživu, biopotraviny a potravinové doplňky. Vitalia byla jeho mediálním partnerem, a tak jsem se vyrazila podívat, co je v oblasti bio nového.

Veletrh Harmonie by podle pořadatelů měl spotřebitelům posloužit k orientaci na trhu s bioprodukty, k poznání nových trendů a možností, jak propojit různé aspekty zdravého životního stylu. Partnery veletrhu byly Pro-bio, svaz ekologických zemědělců a Pro-bio, liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství.

„Touha po zdraví je přirozenou vlastností lidstva. Ne vždy jsou ovšem lidé ochotni tomuto cíli něco obětovat – pohyb, zdravá strava a zdravý životní styl obecně stojí obvykle více energie než opak. Počet těch uvědomělých ale roste – obzvláště v posledním desetiletí plném stresu a dalších nezdravých vlivů v našem okolí je trend „bio" a „zdraví" velmi populární," říká ing. Daniela Boučková z pořádající společnosti Terinvest.

Křupavé biosušenky

Na Harmonii se prezentovala Biopekárna Zemanka, která už podruhé za sebou zvítězila v soutěži Biopotravina roku. Krekry s dýňovým semínkem a Čoko-kokosky se staly volbou odborníků. Nabídka pekárny neustále roste, a tak stánek byl neustále plný zvědavců a ochutnávačů křupavých českých biosušenek. Pekárna na veletrhu představila také svoje letošní novinky – dvoje slané krekry, jablečné kačenky a müsli kolečka s medem. Ochutnala jsem všechny a byla jsem spokojená.

Velký zájem byl také o stánek cateringové společnosti Ráj chutí. Ta ve veletržní restauraci nabídla zdravé jídlo ve stylu „raw food“ neboli čerstvých pokrmů. Jedná se o jídla z čerstvého ovoce, zeleniny, semínek a oříšků, které neprošly tepelnou úpravou. Díky tomu si zachovávají čerstvost a šťavnatost, jsou chutná, barevně pestrá a plná enzymů a vitaminů. Na první pohled takové jídlo vypadá velmi zajímavé, na výběr byl maďarský talíř s nevařeným „gulášem“, mexický talíř s nepečenou tortillou nebo čistě zeleninové sushi. „Všechno vám bude určitě chutnat, tak udělejte něco pro zdraví a dejte si chutný oběd,“ lákal mladý muž na stánku.

Osobně mě zaujalo i různě ochucené tofu. Ačkoliv nepatřím mezi milovníky tohoto sojového „sýra“, u stánku se nabízely chutné produkty firmy Naturvia. Jindy nevýrazná sojová hmota, která se používá jako náhrada masa, se zde proměnila v mexickou, středomořskou nebo asijskou kuchyni.

Nebio, ale také dobré

Veletrh Harmonie nebyl čistě bio, spíše se nesl ve znamení zdravé výživy. Být zcela neiformovaným spotřebitelem na poli biopotravin, asi bych tom měla dost chaos. Vedle sebe například byl stánek s bio kozími sýry z farmy Březí, domů jsem si přinesla jejich čerstvý sýr s bylinkami, a hned vedle byl stánek s řeckými delikatesami, které bio rozhodně nebyly. I když naložená chobotnice, vinné listy, různě ochucené olivy nebo fazole v omáčce rozhodně nebyly nic špatného.

Z veletrhu jsem odcházela bohatší o různé potraviny, například fair-trade bílou čokoládu s třtinovým cukrem nebo pikantní řecké olivy. Ochutnala jsem různé bio dobroty, třeba bio hořické trubičky od firmy Aromatis, a dopřála si nové chuťové vjemy.

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).