Take by bylo hezke, kdyby zacali pekari chleba opravdu peci a ne pouze predpekat. Kdyz prodavaji chleba, ktery vypada, jako kdyby ho pekli na slunci, tak sice usetri na elektrine a na mouce (protoze se odpari mene vody a chleb ma spravnou vahu), ale kdo ten hnus pak ma jist. Pekari a pekarny jsou jednim z oboru, ktery by zaslouzil obnoveni dobre tradice machani v kosi pod Karlovym mostem.
No vidite je, lumpy.
Takze typicky chleb byl 2 dny stary a byl k jidlu. Byl k jidlu po radu dni a pri trose dobre vule i po radu tydnu. Dnes je cerstvy a k jidlu kolikrat neni, druhy den je to casto jiz naprosty hnus. Zkysne, zgumovati... Fuj. Chapu, ze predpis o minimalnim stari chleba 2 dny je dnes neudrzitelny pri tom, jakou kvalitu dnes pekari predvadeji a mam obavy, ze clovek z doby pred nekolika sty lety by dnesni chleb ani na vidle nenapichl, nebyl-li by k tomu nucen silnym hladem.
BTW, muj otec znal po valce pocetnou rodinu, ktera pekla chleba jednou za mesic. Velike kulate bochniky, ktere i za mesic byly stale pozivatelne.
No, zas až tak růžové to nebylo. V rodině mého otce taky chleba pekli jednou za tři týdny a ty tři týdny ho jedli (někdy i déle, napřed se dojídal ten starší). A podle jeho slov sice byl i po třech nedělích poživatelný, ale jen proto, že nic jiného k jídlu nedostal. Žádná lahůdka to nebyla.
To patrna ano, ale dokumentuje to skutecnost, ze chleba musel byt jine kvality, kdyz i po tak dlouhe dobe byl jeste k jidlu. Kupte si dnes chleba a zkuste ho po trech tydnech ohlodavat.
BTW, takovy chleba byl lahudkou alespon cerstvy, coz dnes neni. Mama se svym bratrem byla svoji matkou posilana k Princovi pro chleba a byl tak dobry, ze cestou domu ho kolikrat snedli i pulku. A jak napsal Hrabal, kdyz takovy chleba pekli, vonel na tri kilometry. Dnes nektere pekarny spise i neprijemne pachnou.
Nevim, jestli jste nekdy ochutnal chleba peceny soukromnikem v peci na drevo. Ja kdysi ano, ve Svinarich u Prahy, kde jdysi jeste prezival samovykuristujici kapitalista a pekl poctivy chleba. Moc let mi tehdy nebylo, ale i tak se na ten chleba pamatuji. Stal totiz za to.