Také soudím, že nic moc. Osobně fandím parmské šunce. Byl jsem na exkurzi ve výrobně poblž Parmy, výrobní proces je podobný, ale poněkud složitější, než jak je popsáno v článku o španělské. Každé prase (pouze tři uznaná plemena, krmená syrovátkou z výroby parmského sýra) má od narození až do proměny na šunku své číslo a nakonec certifikát tamního konsorcia výrobců.
Ty ceny se mi nějak nezdají. V roce 2014 stálo prosciutto di Parma v parmské tržnici 17 €/kg, v podnikové prodejně 14 €/kg, ale možná od té doby pokročila inflace.
Za zmínku stojí i výborná šunka z Korsiky, jejíž zdroj - polodivocí vepři - se vykrmují jedlými kaštany.
Dobrý den,
je tam pár drobných nepřesností, jamon iberico je pouze označení plemene a většina je držena ve vepřínech a krmana obilím, jen velmi malé procento se skutečně pase v dubových hájích to se označuje de Bellota. Jinak se to už dá najít na serveru, který tyhle parametry popisuje https://www.kvalt.cz/kategorie/38/Jamon_iberico