Je tu ideální čas připravit si něco dobrého s čerstvou jarní zeleninou. A proč ne rovnou s tou, která má jaro v názvu. Lenka Bačinská, nákupčí čerstvé zeleniny z Tesca, vysvětluje, proč by jarní cibulka neměla chybět v našem jídelníčku a jak s ní zacházet.
Díky obsahu prospěšných látek, ale i křehké konstituci, doporučuje Lenka Bačinská jarní cibulku užívat syrovou, či jen krátce tepelně upravenou, aby nepřišla o svoji vitamínovou nálož
Jak se liší jarní cibulka od klasické cibule?
Už název napovídá, že jarní cibulka je vlastně mladá cibule, která se sklízí předtím, než dozraje. Chuťově je tedy jemnější než klasická cibule a pokrmy osvěžuje. Její sezóna bývá mezi dubnem a červnem, ale v současnosti si ji můžeme dopřávat čerstvou po celý rok.
Koupit si ji můžeme na trhu nebo v obchodě, ale zároveň není vůbec těžké si pěstovat doma vlastní. Stačí dát čerstvou cibulku do sklenice s vodou a už za pár dní můžete ustřihávat její zelenou nať třeba do polévek nebo na chleba. Nezapomeňte ale čas od času cibulce kořínky propláchnout a vyměnit vodu.
Podle čeho vybrat v obchodě dobrou jarní cibulku?
Nákup cibulky není žádná věda. Vyberte si čerstvé kusy bez oschlých, či naopak oslizlých stvolů. Doma ji můžete skladovat v chladu a temnu, nejlépe tedy v ledničce, zhruba pět dní. Na světle by totiž mohla přijít o některé vitamíny.
Galerie: České ovoce a zelenina – kdy co roste
Jaké jsou zdravotní benefity konzumace jarní cibulky?
Stejně jako v dospělé cibuli najdeme v mladé cibulce spoustu zdraví prospěšných látek. Například vitamín K1 pomáhá se správnou srážlivostí krve a s udržováním pevných kostí. Dále v ní najdeme vitamín A, B a C, kyselinu listovou a minerály vápník, hořčík, jód, draslík a železo. Přispívá tak ke zdravým vlasům, silným nehtům a u těhotných žen i ke správnému vývoji plodu.
Určitě by neměla chybět ve vašem jídelníčku, neboť prospívá i srdci a očím, snižuje vysoký krevní tlak a produkci cholesterolu, udržuje hladinu cukru v krvi, a dokonce působí blahodárně na dýchací cesty. Funguje také jako prevence před vznikem několika typů rakoviny, především rakoviny tlustého střeva a prostaty.
Jarní cibulka se také hodí při léčbě otravných nemocí, jako je nachlazení, rýma nebo kašel. Má totiž antibakteriální a protiplísňové účinky. Doslova tak ničí bacily na sliznici v našich dutinách. Zároveň pomáhá našemu imunitnímu systému.
A to stále není vše. Díky velmi nízkému obsahu kalorií je jarní cibulka ideální součástí stravy všech, kteří se snaží zhubnout pár kilo. Navíc je bohatá na vlákninu, která oddaluje pocit hladu a přispívá k úbytku tělesné hmotnosti.
Jak s jarní cibulkou dobře naložit v kuchyni?
Před použitím jarní cibulku vždy zbavte oschlých částí a důkladně ji omyjte. Nikdy totiž nevíte, co se může ve stvolech schovávat. Při vaření se používá jak zelená nať, tak i bílá část, která by jinak dorostla v klasickou kulatou cibuli. Jarní cibulku krájejte přímo před použitím, čerstvá je totiž nejlepší.
Domácí lučina s jarní cibulkou
Domácí lučina patří mezi to nejsnazší a nejlepší, co si můžete doma udělat a mlsat třeba k snídani i několik dnů. Vyzkoušejte jednoduchý recept
Suroviny:
- 400 g tučného jogurtu (řecký nebo selský)
- 150 g smetany ke šlehání
- jarní cibulka nasekaná najemno
- sůl
Smetanu vyšlehejte a poté jemně zapracujte do jogurtu. Vmíchejte sůl a nasekanou jarní cibulku. Směs vlijte do síta nebo cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou. Navrch směsi položte talířek, který na ní bude ležet a zatěžovat ji. Síto umístěte na dostatečně vysoký hrnec nebo mísu tak, aby mezi sítem a dnem byl dostatek místa na odkapání tekutiny. Hrnec se sítem přeneste do lednice, kde je nechte odpočívat alespoň 8 hodin, dokud tekutina nevykape.
Po vykapání síto opatrně převraťte a vyklopte svoji domácí lučinu na talířek. Pokud ji celou rovnou nesníte, můžete ji skladovat v lednici i několik dní.
Díky obsahu prospěšných látek, ale i křehké konstituci, se doporučuje jarní cibulku užívat syrovou, či jen krátce tepelně upravenou, čímž o svoji vitamínovou nálož nepřijde. Proto se hodí jako posyp na namazaném chlebu nebo jako součást těstovinových salátů či polévek, do kterých se dává až na poslední chvíli. Přidejte ji ale třeba také do šťouchaných brambor nebo místo kopřiv do jarní nádivky. V nouzi může čerstvá nahradit pažitku.
Galerie: Jak se pěstují bylinky do supermarketů