S novým rokem přichází obvykle řada začátků, mezi nejčastější patří zahájení diety. Zatímco cílem většiny diet je redukce přebytečných kilogramů či ozdravení jídelníčku, jaterní dieta přináší odlehčení játrům.
K jaterní dietě patří ovoce a zelenina, například brokolice a mrkev
Játra jsou největší žlázou a největším orgánem dutiny břišní v lidském těle. Nachází se na pravé straně pod bránicí a mají klínovitý tvar. Zastupují detoxikační funkci a představují centrum metabolické výměny, filtr a úložiště důležitých látek.
Prevencí je střídmost
Jaterní dieta se drží na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. Střídmost v jídle a pití alkoholu či prevence proti žloutenkám a mononukleóze by měla pomoci játra udržet zdravá a vyhnout se přísné dietě.
Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle.
Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje a v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.
Příčiny onemocnění jater:
- nadměrné užívání léků
- nadměrná konzumace alkoholu
- infekční onemocnění, nejčastěji mononukleóza a žloutenky
Přečtěte si: Bezpečná kombinace léků – čtyři denně. Víc ne!
Zákaz alkoholu i čerstvého pečiva
Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule.
Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče.
Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje.
Nevhodné potraviny při jaterní dietě
- sádlo, máslo, tučná masa
- uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy
- tučné mléčné výrobky
- ostré koření, bujony
- vejce, tatarka, majonéza
- některá zelenina – česnek, cibule, okurka
- některé ryby – losos, makrela, kaviár
- čerstvé pečivo a sladkosti
Vyhněte se smaženým pokrmům
Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.
Přečtěte si: Parní hrnec splňuje požadavky – zdravě a chutně
Vhodné potraviny při jaterní dietě
- olivový nebo řepkový olej
- libové maso
- nízkotučné a polotučné mléčné výrobky
- neostré koření
- zelenina – mrkev, celer, brokolice, rajčata
- ovoce (kromě kompotu, kokosu, marmelády)
- pečivo – včerejší, chléb, netučné koláče
- výrobky z bramborového a tvarohového těsta
Čtěte dále: Další ze zaručených diet mate lidi, navíc je za hranou zákona