V případě, že je káva připravovaná správně, měl by kofein zůstat v těle 15 minut a následně se vytratit. U turka však zůstává v našem těle, až 5 hodin. Pro naše zažívání není vhodná ani zdravá extrakce delší, jak 4 minuty. Přičemž turek má extrakci neukončenou. Pokud navíc turka zalejeme ještě bublající vroucí vodou, popálíme zrna a káva tak získá zemité tóny chutě. Teplota vody by neměla překročit 94 stupnů. (cca. 1 minuta po odstavení z varu).
Pokud na turka nedáte dopustit, řiďte se alespoň těmito body: kávu zaléváme vodou o teplotě 94 stupňů, po 3-4 minutách ji přelijte přes filtr do jiného šálku a následně konzumujte. Zrno na turka by mělo být umleto na velikost hrubozrné soli. Nicméně vězte, že český turek rozhodně nepatří do kávové kultury. Pokud věnujete přípravě kávy o minutu déle, můžete si pochutnat na šálku, který nám nabídne rozkvetlou vůni a lahodnější chuť. Mluvíme nyní o alternativní přípravě. Vinkler Miloslav