Vlákno názorů k článku Je arabika lepší káva než robusta? od Jiří - Lidé jsou zvyklí častěji pít arabiku? V Česku...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2016 11:09

    Jiří (neregistrovaný)

    Lidé jsou zvyklí častěji pít arabiku? V Česku asi ne. Robusta je v instantních kávách, stejně jako v podřadných levných kávách typu standard, které u nás stále kupuje spousta lidí na „turka“. A pokud někdo kupuje namletou kávu, která velmi brzo vyčichne, zalévá ji vodou 100 °C a nechává v šálku lógr, pak mu asi arabika nepomůže.

  • 11. 11. 2016 11:35

    Kavaskozou.cz (neregistrovaný)

    Přesně, jak říká pan Jiří. Robusta se vyskytuje ve všech levných kávách.
    Obchodní řetězce z velké většiny nabízí blíže neurčené směsy robusty a arabiky. Čím více robusty a nekvalitních komanditních zrn, tím je nižší i výsledná cena. Snahou těchto prodejců je co nevyšší počet prodaných káv za co nejnižší cenu. Strojový sběr ničí rostlinu kávovníku a málokdy umí roztřídit zralé a nezralé třešně. Ve výsledné chuti obvykle nenaleznete téměř žádnou aciditu, má vyoské procento kofeinu způsobené obsahem robusty a nahořklou chuť. Často se setkáváme s přepáleným zrnem. Veškerá kávová zrna obecně již po uplynutí 15ti minut ztrácí částečně své aroma i chuť. Proto se nedoporučuje mlít kávu předem.

  • 11. 11. 2016 12:39

    thr

    Je mi trochu logickou záhadou, jak by mohly nejprodávanější levné kávy být převážně robusta, když valná většina světové produkce je arabica...

    V reálu jde spíš o to, že nejlevnější směsi jsou prostě to nejlevnější, co se najde bez ohledu na druh, arabicy je obvykle více i v nich.

    Jinak se káva deklarovaná jako 100% arabica či 100% robusta koupit dá s celkem minimálním úsilím i v nižší cenové relaci a moje osobní zkušenost celkem potvrzuje to, co se píše v článku, tedy arabica jemnější, robusta má výraznější chuť, což nemusí každému vyhovovat, ale asi opravdu lépe probere.
    Podotýkám, že turka nepiju, tento názor je vzniklý na základě jiných variant přípravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).