jen technická, nechci řešit jestli soju ano či ne...
Ale: "V podstatě se dá říct, že malý balíček sóji obsahuje tolik bílkovin, kolik by jinak člověk snědl, jen kdyby spořádal dva kilogramy masa najednou."
Co je to za blábol??!! 100 gramů masa má průměrně kolem 25 gramů bílkovin, to máme 250 gramů na kilo, tedy 500 gramů bílkovin ve dvou kilech masa.
100 gramů soji má asi 45 gramů bílkovin. A to mluvíme a soje v suchém stavu, vůbec ne vařené.
Tak jak velký pytel sóji měla teda autorka na mysli??
zvláštní, že ji to nezarazilo...
To bohužel platí o spoustě dalších potravin. Jejich škodlivost nebo neškodnost se zatím nepodařilo důvěryhodně prokázat, na to jsou tu příliš krátkou dobu. Ovšem,geneticky modifikované rostliny si samy tvoří nějaké ty pesticidy proti škůdcům a to samozřejmě potom jíme. Takže já osobně bych o jejich neškodnosti spíš pochyboval.
Další věc je, že prakticky na všechny geneticky modifikované potraviny má patent firma Monsanto. Až tyhle rostliny vytlačí ty přírodní a oni začnou chtít poplatky tak se za jídlo nedoplatíme.
Panejo, to nás čeká neradostná budoucnost! Firma bude vydírat vlády, vlády budou dřít z kůže své občany, což se už děje, bude se nám těžko žít. K těm GM rostlinám- 95% krmiva pro dobytek na Evropském kontinentu je geneticky modifikovaných. Maso těchto zvířat není povinnost označovat jako GM, ale je to každodenní realita. Dost alarmující fakt.
Víte, onom téměř všechno co jíme je GM. Témeř všechno jsou to plodiny, u kterých člověk vybíral takové spontánně vzniklé GM, které mu vyhovovaly. A kromě nich v nich vznikaly spousty dalších modifikací, o kterých člověk nevěděl. A když spontánní vznik GM nestačil začalo se využívat ozařování, chemická mutageneze a další způsoby GM. A toto všechno nikomu nevadí. Když se ale cíleně a kontrolovaně upraví jedno místo v genomu, je to najednou špatně. Má to logiku?
A jen pro vaší informaci. Firma Monsato, právě proto, aby se vyhnula potížím se schvalováním GM, tak teď často postupuje tak, že si cílenou genetickou modifikací ověří, že daná změna genů opravdu funguje tak jak si představovali, a pak nasadí celou plejádu prostředků chemické, radiační a dalších způsobů mutageneze a tu modifikaci (a spolu s tím tisíce dalších, o kterých nemají ani páru) vytvoří takto "přirozeně". A taková plodina už nemusí procházet přísným schvalováním. Opět se ptám: Má to logiku?
Ještě jedna nepříznivá vlastnost sóji (bohužel je to obecně vlastnost luštěnin, i když sója ji má ve větší míře).
Je to přímo magnet na těžké kovy - pokud se tedy pěstuje v oblasti více zasažené těžkými kovy (což třeba v Číně vzhledem k tomu, že se tam často zpracovává elektrotechnický šrot je celkem pravděpodobné), tak má velkou tendenci je do sebe přijímat (jako houby "rády" přijímají radioaktivní látky).
originál v angličtině
http://www.guardian.co.uk//commentisfree/2010/jul/01/anti-soya-brigade-ignore-scaremongering
překlad v češtině
http://marieke.pise.cz/143929-ignorujte-anti-sojove-sireni-paniky.html
Dobrý den,
chci podotknout, že číňané jedí sóju sice tisíce let, ale jedí ji fermentovanou. To je základní věc u sóji, je zdravá totiž pouze ve fermentované podobě. Nefermentovaná sója (tedy asi sojové maso, mléko, párky, jogurty) je naopak škodlivá, protože látky v ní omezují vstřebávání bílkovin a blokují využití minerálních látek. U nás taky nejíme syrové brambory s klíčky a syrové houby z lesa.
Potravinářské koncerny na západě udělají pro potlačení soji cokoliv. Včetně lživé propagandy a vymyšlených výzkumů. Soju mám každý den, ať už ve formě mléka nebo ve stravě. Je mi 40 a dítě jsem přivedl na svět okamžitě, na první pokus. Dokonce si u mě doktor při vyšetření pochvaloval, že hemživostí a kvalitou jsem jak mladík v patnácti. Když jsem mu navrhl, že to bude vegetariánstvím a sojou, tak přikývl, ale oficiálně prý se mnou souhlasit nemůže :oD