To bohužel platí o spoustě dalších potravin. Jejich škodlivost nebo neškodnost se zatím nepodařilo důvěryhodně prokázat, na to jsou tu příliš krátkou dobu. Ovšem,geneticky modifikované rostliny si samy tvoří nějaké ty pesticidy proti škůdcům a to samozřejmě potom jíme. Takže já osobně bych o jejich neškodnosti spíš pochyboval.
Další věc je, že prakticky na všechny geneticky modifikované potraviny má patent firma Monsanto. Až tyhle rostliny vytlačí ty přírodní a oni začnou chtít poplatky tak se za jídlo nedoplatíme.
Panejo, to nás čeká neradostná budoucnost! Firma bude vydírat vlády, vlády budou dřít z kůže své občany, což se už děje, bude se nám těžko žít. K těm GM rostlinám- 95% krmiva pro dobytek na Evropském kontinentu je geneticky modifikovaných. Maso těchto zvířat není povinnost označovat jako GM, ale je to každodenní realita. Dost alarmující fakt.
Víte, onom téměř všechno co jíme je GM. Témeř všechno jsou to plodiny, u kterých člověk vybíral takové spontánně vzniklé GM, které mu vyhovovaly. A kromě nich v nich vznikaly spousty dalších modifikací, o kterých člověk nevěděl. A když spontánní vznik GM nestačil začalo se využívat ozařování, chemická mutageneze a další způsoby GM. A toto všechno nikomu nevadí. Když se ale cíleně a kontrolovaně upraví jedno místo v genomu, je to najednou špatně. Má to logiku?
A jen pro vaší informaci. Firma Monsato, právě proto, aby se vyhnula potížím se schvalováním GM, tak teď často postupuje tak, že si cílenou genetickou modifikací ověří, že daná změna genů opravdu funguje tak jak si představovali, a pak nasadí celou plejádu prostředků chemické, radiační a dalších způsobů mutageneze a tu modifikaci (a spolu s tím tisíce dalších, o kterých nemají ani páru) vytvoří takto "přirozeně". A taková plodina už nemusí procházet přísným schvalováním. Opět se ptám: Má to logiku?