Jsem tak trochu na vážkách, jestli nám ten mlékařský předseda radí opravdu nezištně.
https://www.kaloricketabulky.cz/selciansky-smetanovy-jogurt-bily
https://www.kaloricketabulky.cz/bily-jogurt-1-5-tuku
https://www.kaloricketabulky.cz/skyr-natur-pilos
Jednoduchá rada na závěr říká, že smetanový jogurt obsahuje "výrazně méně vápníku". Podle výše uvedeného zdroje je ten výrazný rozdíl necelých 10%. Nepřímá úměra sice platí pro bílkoviny, ale také pro cukry. Čím méně tuku, tím více cukru. A naopak přímá úměra platí pro kalorie. Čím více tuku, tím sytější jogurt.
Když místo jednoho smetanového jogurtu sníte dva nízkotučné Skyry, pak teprve začíná platit, že do těla dostáváte více vápníku. Nejsem si jistý, jestli z toho bude benefitovat vaše tělo, ale vaše mlékárna určitě ano ;-)