Jedlé kaštany jsou plodem kaštanovníku setého (nepleťme si je s „obyčejnými“ kaštany, tedy plody jírovce, které jsou mírně jedovaté). Plody mají nezaměnitelnou chuť i vůni.
Klasika: pečené kaštany
Kaštany pečeme v troubě, na pánvi nebo ve starším kastrolu s tlustým dnem, před tím je nesmíme zapomenout na povrchu naříznout (udělat ostrým nožem jakýsi křížek do hloubky cca 4 mm, délka řezů je 1–2 cm dle velikosti plodu). Při pečení nádobu přiklopíme poklicí a občas s ní zatřepeme. Až skořápky začnou pukat, praskat a barvit se do tmavě hněda, dobrota je hotová. Skořápka by neměla být zuhelnatělá a spálená, ale jsou i tací jedinci, kteří právě takové kousky považují za lahůdku. Pečení trvá kolem 7 až 15 minut.
Pokud byste si je chtěli sami pěstovat, počítejte s tím, že strom poprvé začne plodit zhruba po třech letech od naroubování a plodí zhruba patnáct let. Kaštany potřebují relativně dost slunečního svitu, nejlépe se jim daří na teplých svazích. Plody se v našich podmínkách začínají sklízet v říjnu.
Kaštany na dobrou náladu
Jedlým kaštanům jsou vedle chuti připisovány další pozitivní vlastnosti. Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukru si je mohou vychutnat i diabetici. Navíc prý pomáhají předcházet ztrátě paměti a čistí játra. Jejich velkou předností je to, že působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti.
Koktejl pro radost
- Potřebujeme: 2 vyloupané upečené kaštany, 2 dl mléka (můžeme použít i rostlinné), špetku skořice, 1 lžíci kvalitního medu
- Postup: všechny uvedené přísady rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po douškách po dobu 3 týdnů.
Jak správně vybrat kaštany
Jedlé kaštany se konzumují pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nejčastěji se setkáte s pečenými kaštany, ale použít je můžete i do nádivky nebo k masu. Z kaštanů se dají připravit i dezerty, respektive z kaštanové mouky nebo z kaštanového pyré.
„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké,“ popisuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která dodává kaštany do obchodních řetězců. „Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož pak to znamená, že plod vysychá,“ dodává.
Kaštany ze supermarketu skladujte při pokojové teplotě
Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou právě určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba dva měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti. Během transportu jsou skladovány při –1 až –2 °C. „Kaštany skladujte při pokojové teplotě. Určitě je znovu nezamrazujte, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se pak podepsalo na jejich kvalitě i chuti,“ doporučuje Vojtěch Havránek.
Kaštany, které jste si sami nasbírali nebo koupili a víte, že nebyly skladovány pod bodem mrazu, můžete skladovat i zamražené. Nejprve je v každém případě nechte dobře proschnout. Pak je můžete třeba nasypat do zavařovacích sklenic a prosypat vrstvou jemného písku. Při takovém uchování vydrží v chladnější místnosti i půl roku. Pokud je hodláte konzumovat dříve, dejte je do lednice, kde budou jedlé ještě za měsíc. A když je zamrazíte, můžete si na nich pochutnat ještě po čtyřech měsících.
Špaldové rizoto s kaštany
podle šéfkuchařky Sofie Smith
- 200 g špaldy
- 25 g sušených hub (v originále houby porciny, v našich zeměpisných šířkách jsou známy spíše pod názvem hřib smrkový)
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky – nakrájené najemno
- 1 česnek – jemně nasekaný
- 100 g uvařených jedlých kaštanů
- 2 snítky šalvěje
- 2 malé sklenky bílého vína
- 1 litr vývaru
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- sůl a pepř
Namočte špaldu do studené vody a sušené houby do teplé na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu.
Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem.
Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.
Přilijte ¼ vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte ½ zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces.
Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbovaná.
Vmíchejte kaštany, šalvěj a ¾ nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.
Zdroj a více informací na Titbit.cz.