Jó, to byly časy, kdy hospody měly ve sklepě kompresor. Pivo bylo syceno vzduchem, pěna déle vytržela, byla "máslovější", pivo nebylo tolik krkací jako dnes, kdy se pivo sytí CO2 (a jak vidím, bylo i zdravější). Když někdy ještě výjimečně někde narazím na hospodu s kompresorem (a ještě k tomu s porcelánovými tácky), je to svátek.
CO2 je přirozenou součástí piva. Někteří výrobci jím pivo úmyslně sytí navíc, aby pivo mělo "říz".
Pohánění pípy kompresorem nebo pomocí CO2 z bomby na obsah CO2 nemá moc velký vliv. CO2 se už při tomto procesu do piva moc nedostává.
Pohánění kompresorem má tu nevýhodu, že do sudu s pivem jde vzduch, včetně spousty bordelu, ale hlavně včetně kyslíku, který pivo poměrně rychle kazí. Takže zatímco sud připojený na pípu s kompresorem je třeba spotřebovat do druhého, maximálně třetího dne, s bombou s CO2 není nutné tolik pospíchat, vydrží klidně i týden a víc. (Samozřejmě pokud je sud vhodně skladován, na sluníčku se pivo zkazí i s CO2.)
Ono je to takhle dnes se vším: dřív mléčné výrobky vydržely do druhého dne, ovoce a zelenina vydržely v obchodě daleko kratší dobu (protože se sklízely zralé) atd. Jen je otázka, zda ty čerstvé rychle se kazící potraviny nebyly nejen chutnější, ale i prospěšnější. A chuťový rozdíl u piva z kompresoru je patrný - to není jen můj názor.