Jeřáb ptačí (sorbus aucuparia) je strom, který na jaře kvete něžnými bílými květy a na podzim zase zdobí přírodu oranžovo-červenými bobulkami. Květy i plody mají řadu léčivých účinků.
Kdy a kde sbíráme jeřabiny
Tyto plody sbíráme průběžně od poloviny října do poloviny listopadu. Nejlepšími místy sběru jsou čisté oblasti, daleko od „civilizace“.
Co jeřabiny obsahují
Tyto malvice obsahují vitaminy C a A. Slupka je bohatá na lycopen, což je druh karotenu. Mezi další obsahované látky patří antokyany, flavonoidy, dále pak hořčiny a třísloviny, které pomáhají při zažívání, čistí močové cesty a ledviny i krev. Jeřabiny obsahují také alkaloid sorbit, dříve se z nich vyrábělo sladidlo pro diabetiky sorbit.
Léčivé účinky jeřabin
Jeřabiny jsou velmi účinným antirevmatikem, dále dovedou účinně narušovat a vyplavovat močový písek a drobné kaménky. Droga také pomáhá vylučovat žluč do střev, což velmi usnadňuje trávicí procesy. Jeřabiny posilují imunitní systém a tak zvyšují celkovou odolnost organismu. Užívání těchto plodů prospívá i při léčbě kožních neduhů a alergií.
Pozor na čerstvé jeřabiny
Čerstvé plody obsahují kyselinu parasorbinovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které při větším množství mohou přivodit stavy nevolnosti, bolesti hlavy či zvracení. Proto se konzumaci čerstvých jeřabin raději vyhneme a použijeme je například na sušení, nakládání do lihu, vína nebo kompotování, protože tak se tyto látky eliminují na úplné minimum.
Jeřabinové receptury
Jeřabinový čaj
Tento čaj je účinný při zácpě, hemeroidech, revmatismu, dně, problémech s močením a poruchách toku lymfy.
- Potřebujeme: 2 čajové lžičky sušených jeřabin, 2 dl vroucí vody
- Postup: Jeřabiny přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře přecedíme, malvice se snažíme co nejvíc vymačkat. Hotový čaj popíjíme po douškách 1× denně po dobu 14 dní.
Jeřabinovo – šípkové víno na posílení imunity
- Potřebujeme: 1 hrst jeřabinek, 1 hrst šípků (zbavených jadérek a chloupků), 1 litr kvalitního bílého vína, půl lžičky citronové kůry
- Postup: Jeřabiny rozmačkáme, přidáme k nim šípek a citronovou kůru a vše zalijeme bílým vínem. Směs necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Jeřabinovo-šípkové víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme 1 štamprli denně.
Jeřabinové víno při potížích s klouby
- Potřebujeme: 2 hrsti jeřabin, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 5 tlučených hřebíčků (koření), 2 tlučené badyány
- Postup: Jeřabiny rozmačkáme, smícháme s kořením a vše zalijeme červeným vínem. Směs necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Jeřabinové víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme 1 štamprli denně.
Jeřabinový likér na podporu trávení
- Potřebujeme: 1 hrst jeřabin, půl lžičky kořene hořce žlutého, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
- Postup: Jeřabiny rozmačkáme a smícháme s ostatními sypkými přísadami, vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.
Jeřabinový prášek
Prospívá trávení, střevům (při průjmu i zácpě) a močovému měchýři.
- Dobře usušené jeřabiny podrtíme na prášek, který uschováme ve skleněné dobře uzavíratelné lahvi. Při potížích podáváme 2× denně půl lžičky prášku.