Fascinuje mě, že odborníci upozorňují na nedostatek vitamínu D v české populaci, ale přitom nám říkají, abychom se vyhýbali jeho přirozeným zdrojům. Je "velice pokrokové", že odborná veřejnost vzala na milost dva žloutky denně, ale to pořád není pro mnohé z nás dost. Vitamín D je pro nás naprosto nepostradatelný, ale vzhledem k tomu, že se přirozeně nachází v živočišných tucích si prakticky celá populace vyvinula jeho deficit podle návodů nutričních expertů, protože je dobré se vyhýbat zlým živočišným tukům...
Problém je dle mého názoru také pochopitelně v zemědělství. Vzhledem k tomu, že se zvířata v průmyslových chovech nepohybují na slunci, i jejich produkty obsahují méně vitamínu D i vitamínů A a K2, než je přirozené.
Ideálními zdroji vitamínu D v české stravě je máslo a smetana, tučná masa, zejména vepřové (slanina, sádlo jsou výbornými zdroji vitamínu D) a ony zmíněné vaječné žloutky. Vejce nemusí pocházet pouze od slepic, vynikající jsou i kachní nebo křepelčí.
Jsem zvědavá, za jak dlouhou ztratí živočišné tuky špatnou pověst. Momentálně byl zproštěn všech obvinění cholesterol. Čekám na zbytek.
Více na mých stránkách: http://emilie-lvovska.webnode.cz/