Fascinuje mě, že odborníci upozorňují na nedostatek vitamínu D v české populaci, ale přitom nám říkají, abychom se vyhýbali jeho přirozeným zdrojům. Je "velice pokrokové", že odborná veřejnost vzala na milost dva žloutky denně, ale to pořád není pro mnohé z nás dost. Vitamín D je pro nás naprosto nepostradatelný, ale vzhledem k tomu, že se přirozeně nachází v živočišných tucích si prakticky celá populace vyvinula jeho deficit podle návodů nutričních expertů, protože je dobré se vyhýbat zlým živočišným tukům...
Problém je dle mého názoru také pochopitelně v zemědělství. Vzhledem k tomu, že se zvířata v průmyslových chovech nepohybují na slunci, i jejich produkty obsahují méně vitamínu D i vitamínů A a K2, než je přirozené.
Ideálními zdroji vitamínu D v české stravě je máslo a smetana, tučná masa, zejména vepřové (slanina, sádlo jsou výbornými zdroji vitamínu D) a ony zmíněné vaječné žloutky. Vejce nemusí pocházet pouze od slepic, vynikající jsou i kachní nebo křepelčí.
Jsem zvědavá, za jak dlouhou ztratí živočišné tuky špatnou pověst. Momentálně byl zproštěn všech obvinění cholesterol. Čekám na zbytek.
Více na mých stránkách: http://emilie-lvovska.webnode.cz/
"Neměla by být ale preferována jejich kulinární úprava společně se slaninou, klobásou, šunkou, smažená apod., jak je často v oblibě. ......
A víte, proč je to v oblibě? Protože např. míchaná vajíčka na cibulce a na másle jsou rozhodně zdravější, protože touto úpravou do sebe dostanete více vitamínu D a C, nehledě na to, že se na rozdíl od vařených neposolených vajec dají jíst a ještě si pochutnáte.
Nevím kdo byl autorem tohoto odstavce, ale nejspíš nějaký ufon z jiné planety.
tsd
Dobrý den, jak je uvedeno, jedná se o citaci materiálu SZU prof. J. Rupricha (https://www.researchgate.net/profile/Jiri_Ruprich) a S. Bischofové (https://www.researchgate.net/profile/Svatava_Bischofova). LK, Vitalia.cz