Jen poznámka: Není pravda, že Gothaj byl nejlevnější salám. Mám ho zafixovaný (i jako prodavačka) za 32 Kčs ja 1 kg. Levnější byl "dietní" salám Junior za 30 Kčs/kg. Gothaj podle tehdejších norem vůbec nebyl špatný ( třeba do buřtguláše :-) nebo kvůli větší přítomnosti tuku spíš pro mužské). Nedá se to vůbec srovnávat s dnešním!!! Je to podobné jako, když si dnes koupíte Šunkový salám (třeba v Bille) vyrobený podle normy z r. 1977 (mám pocit, že se mu říkalo Hodonínský) a vedle toho dnešní z Kostelce!
Když si srovnáte obsahy masa, je vám to jasné! A nemluvím o tom, čím je nahrazeno.
Dobrý den, děkujeme za Vaše postřehy. Ohledně oněch socialistických norem, věnujeme se tomu podrobněji v článku https://www.vitalia.cz/clanky/velky-test-salamu-gothaj-potvrdil-ceho-jsme-se-bali/ v části Byl dříve gothaj lepší? Tehdy i dnes platí, že záleží zejména na konkrétním produktu (viz také https://www.vitalia.cz/clanky/gothaj-jak-ma-byt-proc-je-lepsi-tenci-platek-salamu/). Osobně vzpomínám na gothaj mého dětství ráda (jen nebyl obalený a smažený)). LK, Vitalia.cz
musím protestovat proti řepkovému oleji, který nechutně páchne řepkou.Lepší bude zajisté voňavý slunečnicový olej, který má jen o několik málo horší parametry co se týče přepalování.Ale co je nejhorší je. že obsahuje kyselinu erukovou zdraví škodlivé složce řepkového oleje a problém je totiž především v procesu rafinace jako takovém, při němž dochází k oxidaci vícenenasycených mastných kyselin a tvorbě volných radikálů. A k oxidaci, vzniku volných radikálů a následným zánětlivým procesům dochází i v našem těle, od okamžiku, kdy potravu připravenou na řepkovém oleji pozřeme…
Slunečnicový olej Rafinovaný 227°C
Slunečnicový olej Nerafinovaný 107°C
Slunečnicový olej Častečně rafinovaný 232°C
Řepkový olej Expeller Press 190-232°C
Řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové 246°C
Řepkový olej Rafinovaný 204°C
Takže běžný rafinovaný řepkový olej, který kupujeme, má i horší parametry v bodu přepalování.
Vypadá to na na nějakou řepkovou reklamu "babišovinu" :-)
12. 11. 2019, 10:35 editováno autorem komentáře
Jo škubánky, to je lahoda, ale musí tam být tuna máku i cukru a hlavně musí plavat na másle. Pak je to pravé. Osobně si myslím, že dnes je výživový expert úplně každý a každý má svou pravdu. Jeden říká 5x denně a málo, druhý 2x a pořádně. Tak se dohodněte... :-D
Za mě je úplně jedno jestli je jídlo "zdravé" nebo ne, hlavně že mi chutná. Pokud třeba nejím škubánky jak jsem popisoval na denní bázi, ničemu to nevadí. Nehledě na to, že tělo si samo řekne na co má chuť. Někdy se mohu umlátit po mase, jindy si velkou chutí dám smažák nebo knedlíky s vejci.
Zajímavý článek, většinu jídel si dáváme se ženou i dnes.