V letních měsících doporučuje Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně sítě výživových poraden NATURHOUSE, jídelníček přehodnotit a zařadit do něj více mléčných produktů, ovoce a zeleniny nebo čerstvých bylinek. Porce správně rozvrhnout a tím celé stravě odlehčit.
Tip 1: Více ovoce a zeleniny
Ovoce a zeleninu byste měli konzumovat v syrovém stavu. „Letní jídelníček by měl být lehký, svěží a dobře stravitelný. Největší podíl by měla zabírat sezonní zelenina, která zasytí, ale nezatěžuje tělo zbytečnými kaloriemi. Je složena zejména z vody, obsahuje také velké množství vlákniny a řadu cenných minerálních látek a vitamínů,“ upozorňuje Alena Přídová.
Tepelná úprava může do určité míry chladivé účinky snižovat. Pozor se ale musí dávat na příliš přezrálé plody, a to kvůli vyššímu obsahu cukru. Největší ochlazení tělu poskytnou z ovoce například jablka, středně zralé banány, borůvky, jahody a samozřejmě citrusy.
Ze zeleniny doporučujeme rajčata, hlávkový salát, ředkvičky, hrách nebo mungo výhonky. Ovoce a zeleninu je vhodné dodávat v podobě čerstvých šťáv nebo vychlazených polévek na způsob španělského gaspacha.
Tip 2: Zakysaná mléka a kefíry
Ochlazující efekt mají podle Aleny Přídové především zakysaná mléka, kefíry nebo bílé jogurty. S nižším obsahem cukru a tuku se míra ochlazení zvyšuje.
Ideální je jíst bílé jogurty s čerstvým ovocem, které zároveň neobsahuje velký poměr cukru.
Tip 3: Ochlazující síla bylinek
Bylinky, jako například máta či meduňka, nejenže skvěle chutnají v osvěžující limonádě pokojové teploty, ale také by měly obohatit váš jídelníček a nahradit ve větší míře sůl.
Obzvlášť chladivé účinky má meduňka, bazalka, máta nebo kopr. Natrhané na jemné kousky v chladivé zakysané smetaně vytvoří i velmi chutnou zálivku na zeleninový salát.
K celkovému osvěžení těla můžete vyzkoušet bylinné kapky Jeřáb ptačí (cena okolo 60 korun) nebo Lymfa Detox (cena okolo 80 korun).
Máta dokáže povzbudit i v koupeli. Například bylinná přísada do koupele HERBASPA. Cena od 350 korun za deset kusů.
Tip 4: Ryby a luštěniny
„Červené maso často v horkých dnech zbytečně zatěžuje trávení, ale ryby při vhodné úpravě jsou v létě přímo ideální,“ radí hlavní výživová poradkyně. Dopřejte si také luštěniny, které v české stravě často chybí, přitom jsou při správné úpravě výborně stravitelné, pomáhají čistit střeva a dají se připravit na spoustu lahodných způsobů.
Tip 5: Jedinečná voda
Zapomínat bychom neměli ani na pravidelný pitný režim, který by se měl ideálně skládat z neperlivé vody ochucené například plátky citronu a máty. Vypijte alespoň 1,5 l vody denně, tělo se vám za to odvděčí krásnou pletí a spoustou energie. Osvěžit vás mohou i neslazené ovocné čaje. Například Apotheke Ovocný koktejl.
Pro okamžité osvěžení jsou určené termální vody ve spreji. Jsou lehké a skladné. Například AVENE Eau thermale (cena okolo 200 korun) nebo La Roche-Posay Termální voda (cena okolo 260 korun).