Jídlo na dovolené: Strasti a slasti cestovatele

12. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Cesty mě zavedly do Českého ráje. Po celodenním trmácení jsem se ocitla před vstupem na nádvoří zámku. Klasický obrázek. Parkoviště a stánky. Můj žaludek si říkal o malou svačinu.

Vedle předražených suvenýrů kiosky, od nichž to zavánělo přepáleným tukem. Měla jsem na výběr v podstatě ze tří bezmasých variant: smažený sýr, smažené bramboráčky nebo trdelník. Abych se vyhnula zmraženým polotovarům, zvítězil stánek s trdelníky. Vždycky to u nich tak hezky voní. Slečna mi s omluvným úsměvem oznámila, že trdelníky má jen „napytlíkované“, protože za chvíli zavírá. Budiž. Když jsem si poprvé ukousla, usoudila jsem, že padesát korun za studenou sladkost nebyla zrovna výhodná investice. Byl by lepší ten bramborák?

Co jíst na cestách, když máte dietu a nejíte maso

Opět jedna zkušenost, která mě jako už tolikrát vedla k zamyšlení, jestli nebude přece jen lepší občas si něco přibalit do batůžku, ačkoli nejsem příznivcem řízku mezi dvěma chleby. Když ale neúspěšně hledáte restauraci, ve které by v nabídce pokrmů bez masa nebyl jen smažený sýr nebo miska zeleniny vydávaná za salát, dovede vás to k podobným úvahám.

Nabídka občerstvení na cestách je tristní. A to je mým jediným dietním omezením skutečnost, že nejím maso. S povzdechem jsem usedla na lavičku vedle stánku s bramboráčky a zakousla se znovu do trdelníku. Jak se asi cítí lidé, kteří nesmí lepek nebo se musí vyhýbat mléčným výrobkům? Jak by to bylo fajn, kdyby stánky s rychlým občerstvením prodávaly kromě párku v rohlíku třeba kuskus se zeleninou. Vždyť jeho příprava je tak snadná a rychlá. Příště s sebou raději krabičku s domácím jídlem.

Co si sbalit do batůžku za jídlo

Dožvýkala jsem trdelník a slíbila si, že příště si s sebou beru alespoň malou svačinku. Třeba jen obyčejné dětské piškoty. Nebo müsli tyčinku. Celozrnné sušenky. Sušené ovoce. Oříšky a semínka. Když budu mít čas, můžu si upéct domácí cookies s ovocem a oříšky. Ještě je neznáte? Jsou moc dobré. Výhodou je, že je hodíte do sáčku a je to. Bezvadně drží, nedrobí se.

Cookies s ovocem a oříšky

Suroviny:

  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 a 1/4 hrnku mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 hrnky nasekaných ořechů
  • 2 hrnky nasekaného sušeného ovoce

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem. Přidejte vejce a hmotu vyšlehejte ručním šlehačem do hladka. Přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše promíchejte. Přihoďte nasekané ořechy i ovoce, promíchejte. Na plech vložte pečící papír. Lžící tvořte malé cookies a pečte asi 20 minut při cca 130 °C.

Cookies, oříšky, müsli tyčinky. To vše je skvělá první pomoc, když se vám začnou hlady motat nohy. Co když se ale chcete dobře najíst a široko daleko jen smažáky a klobásy? Sbalte si na cestu oběd, který můžete sníst i studený. Nabízí se třeba kuskus se zeleninou a kousky tofu, nebo bulgur upravený na způsob rizota. Jídlo okořeňte bylinkami a zapojte fantazii.

Pod stan bez konzerv a guláše

Když vyrazíte trempovat, na dovolenou pod stan – třeba do hor, je jasné, že bez jídla se v téměř divoké přírodě neobejdete. Do nejbližší hospody to bude daleko. Nebo se prostě budete chtít vyhnout nakládanému hermelínu, utopencům, všudypřítomným klobásám a smažákům. Věřte, že se skvěle obejdete bez masových konzerv, paštik nebo dokola omílaného „chalupářského guláše“ v sáčku. Instantní jídla totiž pokročila. Doba zdravého stravování se dotkla i jich.

Ještě než se dostaneme ke konkrétním tipům, neuškodí připomenout si několik zásad, které vám zpříjemní cestování. Zejména, pokud se na výlet vydáte pěšky. „Z vlastní zkušenosti vím, že váha batohu bývá nepřímo úměrná schopnosti užít si výlet. Když u mě váha batohu překročí 20 kg, přestávám vnímat krajinu a celý výlet ztrácí smysl. Proto dáváme přednost maximálně vysušeným potravinám. Protože odpady bychom si vždy měli odnést s sebou, nebereme žádné konzervy, plechovky nebo skleničky, které by nás zbytečně tížily,“ doporučila Petra Královcová, zkušená cestovatelka a majitelka obchodu ElCamino.cz.

Podle Petry Královcové je vhodné se na cestách neodbývat a dopřát si kvalitní, výživné jídlo, které bude zároveň i lehké. „Když se přiblíží hlad, je už většinou pozdě. Proto dopředu rozmýšlejte, kdy a kde si jídlo připravíte. Ideálně by doba vaření neměla zabrat více než půl hodiny,“ říká.

Protože gulášová polévka vás přestane brzy bavit, nebojte se vyzkoušet nové recepty. Jednou z důležitých zásad jídel na cestách je pestrost. Někdy stačí maličkost. Usušené bylinky neváží téměř nic a jídlu dodají šmak. Do instantních pokrmů, které mají tendenci tvářit se jako jednolitá hmota, přihoďte semínka, která je oživí. Tavený sýr zase pokrm zahustí (ano, sice v něm jsou tavicí soli, ale pro jednou se snad nic nestane).

A protože každý začátečník ocení nějakou tu radu, než si najde vlastní styl, podělila se s námi Petra Královcová o své dva oblíbené recepty. Jde o jednoduchá a rychlá jídla, s jejichž přípravou se vejdete do půl hodiny.

Bulgur s příchutí Indie

Suroviny:

  • bulgur s červenou čočkou
  • kari
  • směs semínek (např. sezamová, dýňová, slunečnicová)
  • tavený sýr

Postup: Bulgur uvařte ve vodě dle návodu. Přidejte kari podle chuti, směs semínek a tavený sýr. Vše promíchejte a podávejte. Samotná příprava trvá cca 25 minut. Jedná se o jednoduché a rychlé jídlo, které vždy vylepšíte různou směsí semínek.

Kuskus se sušenou omáčkou

Suroviny:

  • kuskus
  • sušenou omáčku podle vlastní chuti
  • směs semínek
  • tavený sýr

Postup: Kuskus uvařte dle návodu (stačí zalít vodou, přivést k varu a nechat chvíli odstát). Přidejte sušenou omáčku, semínka a tavený sýr. Omáčku je možné ochutit pokaždé jinak. Nezapomeňte, že kuskus můžete připravit i na sladko a k oříškům přidat třeba rozinky.

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).