vzdy me velice pobavi, kdyz se nekdo rozhodne pro nejakou obskurni dietu ci zivotni styl a breci, ze zbylych 99,9% populace na jeho tzv. "potreby" prdi.
doporucuji takovym jedincum, aby si takovy podnik otevreli a vydelali strasny majlant protoze objevili diru na trhu. ve skutecnosti je to ovsem tak, ze budete susit ten vas kuskus v lednici a nasledne jej vyhodite, protoze za cely mesic si ho neobjedna ani jeden clovek.
pokud mate specificke pozadavky na stravu tak neni problem zjistit zda v okoli kam jedete je restaurace ktera mi vyhovi, pokud neni, tak si holt musi vzit s sebou neco z domu do kastrulku.
ja mam taky specificke pozadavky napriklad na hovezi maso a nekoupim ho v zadnem super/hyper ani v 90% masnach. proste si pro nej chodim tam kde ho maji a ostatni ignoruju a neosobuji si narok aby bylo vsude, proc taky kdyz si ho koupi mizive procento zakazniku pac ostatni radeji zerou burty za 30kc v akci.
Samozřejmě, že ten kuskus budete sušit v lednici, protože lidé, kteří by si ho případně koupili, si zvykli na to, že jídlo si musí vozit svoje, protože jediné vegatariánské jídlo, které je k dispozici, je smažený sýr (a to ještě se šunkou).
A někdo s bezlepkovou dietou stejně nemá zaručeno, že v nějaké přísadě nění nějaký lepšk (i když by ho tam člověk vůbec nečekal).
Jistě, nejlépe si zvolit životní styl a schovat se s ním do kouta. Problém je, že vyžadovat nějaké potraviny funguje, viz nedávná úspěšná iniciativa "Chceme pizzu s veganským sýrem" (https://www.facebook.com/pizzavegana.cz), takže klidně brečet, dupat a tahat si vlasy.
Když jsem před lety absolvovala několikadenní pěší turistiku po Adršpachu s konzervami v batohu, zařekla jsem se, že nikdy více. A nemyslím si, že by byl až takový problém toto vyřešit. Prostě se zazásobím ve zdravé výživě sušenými věcmi, kterých je (alespoň v Praze) dostatek, a táhnu s sebou pak už jen max. pitnou vodu. Dietu ze zdravotních důvodů občas mám, ale nijak výrazně netrpím, i když je tedy pravda, že když se člověku nechce tyto věci promýšlet dopředu, tak je odkázán na tunu uzenin a lepku. Ale, jak se říká, všechno jde, když se chce :-) Na čundry dnes jezdím s vegetariánskými paštikami, extrudovaným kukuřičným pečivem, sportovním nápojem (sacharidy:bílkoviny 50:50), sušeným ovocem, a když chci kus masa, v létě se vždycky někde najde na roštu i kus prasete, ne jen klobásy. No a samozřejmě pívo... :-)
To bylo na Hrubé Skále? Vždyť tam jsou dvě restaurace - jedna slušná na zámku (celý den), jedna "nóbl" v Hotelu Štekl (jen večeře).
Zrovna o víkendu jsem tam byl - s bezlepkovou dietou nebyl problém ani v jedné. Na bezmasá jídla jsem se nedíval, ale něco by se tam určitě taky našlo.