V Německu je už běžné, že restaurace na jídelníčku uvádějí, jakou skupinu éček jídlo obsahuje (většinou jsou u jídla čísla např. 1 až 6). U nás tato informace chybí. Když pak v restauraci nabízejí dětem třebas palačinku se sprejovou náhražkou šlehačky, v níž není žádné mléko, ale zato spousta chemikálií (často včetně umělých sladidel, které podle některých studií přispívají k dětské hyperaktivitě), je to smutné.
Ak nie si majitel restauracie, tak nechapem tento tvoj negativny postoj, pretoze teba ako dospeleho zakaznika neobmedzuje detska ponuka v menu.
Ak si majitel restauracie, tak nechapem preco tu si sa na podnikanie vlastne dal, ked nie si ochotny vyuzit dieru na trhu a ziskat konkurencnu vyhodu.
Hmmm, tak tomu se říká pravá nefalšovaná omezenost. Napadlo vás někdy, že i ti z nás kteří odmítají pojídat jedy a nechtějí vypadat jako koule mají právo na prožití plnohodnotného života… už zmiňovaná návštěva v ZOO, kino, výlet po památkách atd. a nemají zájem nosit sebou batohy s nezávadnými potravinami aby pak někde v parku mezi exkrementy psích miláčků poobědvali. Ach jo.. kdy už odzvoní americkému stylu života který se tady tak pěkně zahnízdil a lidi začnou myslet hlavou
To maji ovsem smulu. To bysme take mohli za chvili chtit, aby kazde restaurace povinne podavala jedno vegetarianske, jedno veganske, jedno bezlepkove, jedno zlucnikarske, jedno cukrovkarske, jedno makrobioticke, jedno koser a v neposledni rade jedno zdrave detske jidlo. No a vlastne proc jen od kazdeho jedno, vzdyt i tyto skupiny obyvatel maji jiste pravo vybrat si z bohatsiho vyberu, ze. To samozrejme v prijemnem prostredi a za mirne ceny. A samozrejme aby na kazdem takovem miste ta restaurace byla a byla otevrena dle potreb kazdeho pocestneho.
Nicmene, pokud onech odmitacu pojidani jedu bude dostatek, nepochybuji ze i nabidka podobnych restauraci bude brzy dostatecna.
Velice Vám přeju mít možnost poznat, co nabízejí restaurace na západ a na jih od nás, a porovnat. Pak se možná taky zamyslíte nad tím, proč tolik Čechů přímo programově vyhledává nekvalitní jídla. Když restaurace dělá knedlíky z průmyslového polotovaru, hranolky z mražených polotovarů, jídlo z mikrovlnky a šlehačku ze spreje, není to nic než lenost. V cizině zpravidla restaurace nabízejí lepší jídlo, než si mohu udělat doma, u nás ne. A s tím odmítáním jedů jste to úplně nepochopil – ať už účka jsou či nejsou škodlivá, jisté je, že svědčí o nižší kvalitě potravin. Dobré čerstvé potraviny nepotřebují být obarvovány barvivy či zahušťovány emulgátory.
Ale ja si v Cesku umim dat lepsi jidlo, nez si mohu udelat doma. Neni to vsak levne natoz zadarmo – ani u nas, natoz na zapad a jih od nas. Ocekat ovsem ze za 69 korun v restauraci Na Kocande dostanu nejaky zazrak je dosti mimo. Na druhou stranu bych rad videl, kolik z rozhorcenych diskuteru by bylo ochotno zaplatit za kvalitni detske jidlo dvojnasobek. Popripade kolik jich ve sve restauraci to kvalitni detske jidlo za 69 korun podava.
Není to jen otázka nákladů, ale i určité lenosti kuchařů: bramborová kaše z čerstvých brambor není dražší než kaše z prášku, ale dá trochu víc práce, zato je mnohem chutnější. Podobně je to se šlehačkou ze smetany verzus ze spreje, s hranolkami z čerstvých brambor verzus mražených.
Hlavne take znalosti kucharu kdyz uz mas kvalitni suroviny.
V ceskych restauracich se mi stava ze na kasi je vybran nevhodny typ brambor a slehanim z ni udelaji bramborovou <nechutna vec>. Tradicni kase ma byt neco mezi jemnym pyre a stouchanymi brambory. Ma drzet tvar a ma jit rozsekat nozikem. Malinke hrudky nejsou na skodu. Hlavne nemixovat! Nema to byt bleda nechutna vec misto ktere byste si nejradsi dali jen ty brambory.
To samozřejmě ano, ale článek se zabývá tím, co se nabízí v jídelním lístku jako „dětská jídla“. Až objevím menu, kde bude na výběr sekce „žlučníková dieta“, „celiakie“, „diabetes“ a tak dál a budou zde podobně nevhodné pokrmy jako u těch dětských, napíšu o nich také článek.
Rád bych přidal několik myšlenek:
1/ nabídka se řídí poptávkou (je zajimavé, že se tohoto podnikatelského nápadu (nabídnout zdravější kuchyni k té „standardní“) zatím „chytlo“ tak málo restauratérů)
2/ stravujeme se opravdu odporně – koukáme na obal a řídíme se chutí, místo aby nás zajímalo složení (přitom si nemyslím, že bychom měli jíst jenom zeleninu, nebo že by vegetariánské jídlo mělo být nechutné)
3/ vždy mě rozesmějí odpovědi typu „tělo má jít do hrobu zhuntované“ – to se totiž rychle vytrácí, když přijdou první zdravotní problémy a dotyční jsou potom překvapeni, že je poškození trvalé a ne že „do hrobu“, ale že s tím budou muset ještě několik (desítek) let žít
4/ chybně nastavený zdravotní systém – modernímu zdravotnictví se vyčítá, že léčí následky né příznaky a s tím souhlasím (v číně bral lékař plat pouze v době, kdy rodina nebyla nemocná). Někdo, kdo si vědomě poškozuje zdraví (kouřením, fritama,…) by měl platit asi jiné pojištění než ten kdo se stravuje zdravě, ten, kdo myslí dál než jeden rok dopředu a chce i po 60 žít důstojný život
5/ někde jsem vyčetl že léčba obezního člověka je 3× nákladnější než „běžného“
6/ děti jsou budoucnost a to nejenom naše, co je naučíme a co jim předáme je jenom na nás
V zásadě souhlasím, zvláště pak u bodu 4 s každým slovem!
Pokud o svoje tělo pečuji, jím zdravě (a tím pádem platím i dražší potraviny), stát ani pojišťovna se o mě nezajímá a nijak nepřispěje ani mi nedá žádnou „výhodu“. Ti, kdo snídají gothaj a pivo pak čerpají obrovskou část finančních prostředků na to, aby se uzdravili.
Od zdravotnich pojistoven bych chtel vetsi podporu sportu a od statu vetsi dane na cigarety a alkohol. Ostatni bych nereguloval. Taky si dam radsi celozrne pecivo a ovoce, sve rodine varim atd.. Vyhodu dostaneme tu nejvzacnejsi, totiz pevne zdravi. Zatimco se sousedem „gothaj-pivoněm“ se rozloucime v sedmdesati, my si budeme dal hrat s vnoucaty, mozna i pravnoucaty.
Důležité je, jak často s dětmi do restaurace kdo chodí. Když je to jednou za pár týdnů, tak hambáč nebo smažák a hranolky neřeším. Je to akce pro radost, a když si mají chuť na smažák, mají ho mít. Na vyváženou výživu má vliv těch zbývajících 95% jídel doma, jeden občasný hambáč to rozhodně nenabourá.
Vy jste jako s diskuze na idnesu pane…Celé je to o tom, že ti co tu volají po lepší nabídce dětských jídel, se domáhají toho, aby mohli v jakékoliv restauraci utratit peníze za alespoň trochu zdravé jídlo pro svoje ratolesti. Věřte nebo ne, ale restaurací se zdravou dětskou stravou je u nás žalostně málo.
Vy se možná spokojíte s „Rumcajzovým mlsem“ či „Baštou Maxipsa Fíka“, což jsou v překladu smažený řízek či smažený sýr a hranolky. Je zcela jednoznačně prokázáno, že toto opravdu NENÍ správná dětská strava. A pokud jste otec (o čemž pochybuji), jste naprostý ignorant a nezodpovědný rodič, jestliže Vám toto jídlo pro Vaše dítě stačí. Právě v dětství se tvoří tukové buňky, které v pozdějším věku rostou a z toho vzniká obezita. Jo, taky byste mohl své dítě v pěti letech naučit kouřit, však o co jde, aspoň bude ten správný „untermensch“, který bude odmítat plnit přání těch bohatých, jak si v tom vy asi libujete.
Upozorňuju, že se nepovažuju za „nadčlověka“. Jen jsem o jídle začal víc přemýšlet a fakt si v hospodě odmítám dávat to opravdu levné jídlo. Protože když něco v hospodě stojí 69, tak doma si to z dobrých surovin uvaříte za cenu výrazně nižší než 50 korun. Ačkoliv autor předchozího příspěvku to považuje za nemožné. Výrobní cena zmíněných jídel je třeba 30–40 korun, ale musíte počítat, že hospoda také chce hodně vydělat.Restaurace o kterých je tu řeč a které nabízejí jako dětská jídla jen smažené věci, totiž vyznávají tuto strategii: Co nejmenší náklady, co nejméně času na přípravu a co největší zisk.
Jestli vy jste s tímhle přístupem spokojený, tak si buďte jistý, že jste v jasné menšině a navíc uvažujete velmi iracionálně, protože normálně smýšlející člověk by za své peníze chtěl dostat jen to dobré.
Ne, v mensine jste vy, i kdyz chapu ze je to tezke prekousnout :)
Viz vyse – jednou za cas me dite rizek ci smazak nezabijou a doma se stravujeme relativne zdrave.
A viz jeste vyse – pokud se vam stavajici nabidka restauraci nelibi, zalozte si vlastni a nabizejte detem dusenou mrkev. Jiste budete brzy bohaty…
Tímto příspěvkem jste bohužel dokázal, že jste opravdu nezodpovědný rodič, tedy co se týče vztahu Vaše dítě-jídlo.
Alibistický přístup tohoto druhu: „Jednou za čas ho to nezabije.“ je totiž úplně mimo a bohužel ho vyznává hodně rodičů. A když je to „jendou za čas“ vlastně jendou týdně, tak to je potom vyřešené. A když si ke smažáku připočtete sušenky se stuženými rostlinými tuky(určitě vaše dítě jí tyto dobroty, že?), kečup (slazený je vlastně cukr v lahvi) a podobně, tak je základ pro pozdější obezitu na světě.
Jen představte, co takové nezdravé jídlo(smažák, hamburger z McDonalds, hranolky) nadělá v těle dospělého jedince. Žlučník jede naplno, krevní cukr letí strmě nahoru, následně zase velmi rychle padá, žaludek tráví jako o život a těžko bojuje s takovým těžkým jídlem.
A teď si vezměte, jaká to je rána pro tělo dětské.
Obhajovat takto nezdravé jídlo je prostě nesmysl, to už opravdu můžete začít obhajovat cigarety. Takže ano, vám to vyhovuje, respektuji, ale neříkejte, že to ničemu nevadí, „jednou za čas ho to nezabije“ a podobné bláboly. Vadí a hodně, smažená jídla skutečně nejsou určená pro děti, to nemůžete zpochybnit.
Bohudík, nemám úplně klasickou pracovní dobu. To, že píšu z této ip adresy neznamená, že to píšu při práci. ;o) A když už chcete napadat mou pracovní morálku, tak se neřiďte jen podle ip adresy.
Jinak, dítě nemám a vy se svým dítětem dělejte co chcete, jen prosím neobhajujte prokazatelně nezdravé věci, to jediné mi totiž na Vašich příspěvcích vadí a proto jsem vlastně psal. Jinak s Vámi nemám problém, tak proč tak zhurta. Neříkám, že jste nezodpovědný rodič, ale to, že pokud se chováte tak, jak píšete, tak si myslím, že jste…nic ve zlém, je to jen vaše dítě.
příkazy majitele,který kouká na cenu a typ podniku
1.pokud se jedná o pravidelné dětské stravování,jsou zde zpravidla dobrá a kvalitní sětská jídla,která děti zpravidla nejí,protože na ně nejsou z domova zvyklé.
Ale i tady se najdou majitelé,kteří v rámci úspor nařizují vařit blafy.Nechci Vám tady kazit chuť.
2.pokud jdete na oběd do běžné restaurace a dáte si minutku,je pravidlem,že by Vám měla být uvařena cca do 25 minut.Pak ale nemůžete čekat,že bramborová kaše či hranolky budou připraveny z čerstvých brambor atd,atd.
My máme např 4 dětská jídla 50 % hmotnosti - rybí file přírodní,vepřový řízek smažený, kuřecí plátek s broskví a smažený květák.K tomu běžné mražené přílohy,ale i vařené bambory,rýži,těstoviny.Ale rodiče v 90% poroučejí hranolky s tatarkou.Takže neříkejte,že je kuchař líný.A když si někdo poručí třeba tu kaši z čerstvých brambor,uvařím,ale musí si chvilku počkat.Porci brambor uvařím cca za 15 minut a za dalších 5 vyrobím tu kaši.Ale - já nedělám jen tohle jídlo,ale třeba dalších 5,10 objednaných.A to je řev,když někdo čeká déle.