Autorka predklada soucasnou konvencni radu ohledne vyzivy, zalozenou na extremne vysokosacharidove strave, kde vykyvy hladiny glukozy v krvi musi byt redukovany vetsim mnozstvim malych porci a vysokym mnozstvim vlakniny. Rozlozeni jidla mala vecere - velka snidane je logickym dusledkem zavislosti na sacharidech a zaroven nutnosti startovat se po kratke dobe "sacharidoveho pustu". Nebudu se poustet do jednotlivosti, jenom nacrtnu dve alternativy. Snad si jenom neodpustim popichnuti smerem k mlecnym vyrobkum, ktere nejsou z hlediska osteoporozy samospasne, spise hraji podradnou ulohu. Drazdi me hlavne inherentni presvedceni, ze toto je jediny spravny zpusob vyzivy. Neni a neni ani nejoptimalnejsim
Alternativa 1 (tradicni evropska):
Mala snidane
Ctyrchodove hlavni jidlo - obed nebo vecere
Mensi varianta hlavniho jidla
Svaciny pouze pro deti v pripade hladu, ne jako pravidlo.
Primerene velky podil tuku v potrave (40 az 50 procent KJ) a mene sacharidu, hlavne tech jednoduchych. V pozici dezertu primarne ovoce.
Tenhle typ stravovani najdeme jako tradicny po cele Evrope, vyjmenujme si napriklad francouzskou, italskou ci ceskou kuchyni. Italove maji hlavni jidlo zelenina+pasta+samotny hlavni chod+desert, Francouzi pak zelenina+samotny hlavni chod+syr+desert. Cesky ctyrchodovy obed je nacrtnut v clanku. V tomto ohledu by me zajimalo, jak objemnou doporucuje autorka snidani aby kaloricky trumfla tento obed, ktery jine narody zasyti na cele odpoledne ci noc a nasledujici rano. Priklad francouzske snidane - maly maslovy croissant. Tento pristup diky dostatecne velkym porcim obeda a vecere umoznuje jednak nesvacit odpoledne a druhak po bohate veceri jsou ranni zasoby glykogenu v jatrech na dostatecne vysi, aby clovek nebyl zavisly na snidani. Toho mimochodem vyuzivaji sportovci pokud chteji rano sportovat nalacno.
Alternativa 2 (nizkosacharidova)
V teto alternative neni nutne udrzovat uzkostny rozpis potravin, ji se podle pocitu hladu. Konvencni strava s durazem na sacharidy a malou veceri by bez bohate snidane vedla k pocitu vycerpani a hladu v dusledku vykyvu hladiny glukozy. Tenhle problem lze elegantne obejit tak, ze nebudu hnat tu hladinu nahoru. Telo si umi vyrobit glukozu samo a v pripade extremni diety ci pustu vytvari i ketolatky, ktere se pouzivaji misto glukozy ve vetsine spalovacich procesu. Tvarit se, ze sacharidy ve strave potrebujeme pro fungovani mozku je ukazkou minimalniho vzdelani v oblasti. Zkuste si drzet par dni pust a uvidite sami, ze stale muzete myslet bez problemu. V nizkosacharidovem stravovani se primarne vyhybate bohatym zdrojum sacharidu, zbyva misto na velke mnozstvi zeleniny a v pripade chuti kousek ovoce ci horke cokolady. Po par dnech ty chute pak prestanete mit diky stabilni hladine glukozy, stejne tak zmizi vykyvy hladiny energie, zvladnete se taky bez nasledku obejit obcas i bez jidla. Tahle dieta se blizi tradicni diete nasich predku v dobe predzemedelske, na ktere jsme se jako zivocisny druh vyvijeli nekolikset tisic let.