Pokud si clovek pripravuje jidlo doma, uz to samo o sobe znaci trochu jine zvyklosti ohledne stravovani a jinou kvalitu jidla. Potom uz ale neni rozdil si pripravit 6 malych jidel nebo dve velka. Pokud jede dotycny na cukrech, at si pripravuje radsi ta mala jidla a ji casto, je to mene skodlive (mensi vykyvy hladiny glukozy, stabilnejsi energie). Pokud jede na komplexni prirozene strave, ktera je relativne nizkosacharidova (zelenina, ovoce, orechy a seminka, maso, vejce, v nekterych pripadech i mlecne vyrobky..), tak je to jenom otazka zvyklosti. Predstava, ze by nasi predci potrebovali jist co tri hodiny (tj. 6 porci) aby si zachovali fyzickou a mentalni vykonnost.. no asi bychom tady uz davno nebyli.
Vymluva na brzke vstavani a snidani me nedojima, nebot je to jenom vymluva. Snidat se da i v autobuse cestou do skoly, opet to chce si tu snidani pouze pripravit predem vecer a to uz opet samo o sobe selektuje urcity druhe mentalnich vlastnosti, ktere komplexne prispivaji ke zdravi.
BTW vynikaji clanek od Garyho Taubese , kde se prave rozebira, proc proste pozorovani korelaci nema uplne nejlepsi vypovidajici schopnost i s ohledem na psychicke nastaveni (treba ze ti, co berou placebo dusledneji, z nej maji lepsi ucinky)
http://www.nytimes.com/2007/09/16/magazine/16epidemiology-t.html?pagewanted=all&_r=1&
Co minite pod pojmem kvalitni cukry? Cukr je cukr a sam o sobe je pro telo nevhodny. Neco jineho je, ze treba v ovoci jdou proti sobe zdravotni ucinky fruktozy (zatim dost opomijene tema narozdil od klasicke glukozy - ma jiny metabolismus a specificke zdravotni nasledky) a zdravotni ucinky vitaminu, prebioticke vlakniny, antioxidantu a dalsich prvku. Sacharidy jsou pro telo zbytne, narozdil od bilkovin nebo tuku, nema cenu se jim fanaticky vyhybat, protoze jsou spojeny s jinymi prospesnymi latkami. Ale ten pomer je nekde jinde u zeleniny a nekde jinde u obilovin. Pokud nekdo intenzivne sportuje, tak mu sacharidy pomuzou a diky vysoke inzulinove citlivosti ma mensi vykyvy hladiny glukozy, ale obavam se, ze to neni zas tak moc velky pocet dnesnich deti, abych to obecne doporucil. Na bezny pohyb staci bezna strava.
Nemame syry a morske plody jako jine narody, zato mame v pozici predkrmu tradicne velmi zdrave polevky, predevsim vyvary ze zeleniny a kosti. Ryby se u nas drive take dost jedly, jen ne ty morske. Ovoce je samozrejme cerstve "jenom" v prubehu cca pul roku, ale je ho tu dost co do rozmanitosti i co do mnozstvi(lesni i stromove plody), ale to v te Francii prece na vetsine uzemi taky. V Alpach si tezko pestuji jizanske plody a spolehaji na to same co my. A u tech syru je to jenom otazka jineho typu, ne kvality - ta se da u nas tradicne sehnat (predevsim na tradicnich horskych pastvach).