Hlavní navigace

Jak zachránit studnu, kterou zaplavila voda. Při odklízení bahna pozor na drobná poranění kůže

17. 9. 2024

Sdílet

Značnou část území o víkendu zasáhly povodně vyvolané intenzivním deštěm. V úterý mají srážky ustoupit a lidé se začnou vyrovnávat s následky velké vody. Má to svá pravidla, jak to dělat, aby člověk zbytečně neohrozil zdraví svoje ani svých blízkých.

Podle Ministerstva zdravotnictví, hygienických stanic a Státního zdravotního ústavu mají být lidé obezřetní ke svému zdraví nejen v době záplav a povodní, ale také po ústupu vody. Na zasaženém území je pitná voda kontaminovaná, stejně to platí o řadě potravin, které se, i kdy nejsou rozmočené, staly nepoživatelnými.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak postupovat při návratu domů
  2. Při úklidu používejte vždy ochranné pomůcky
  3. Často a pečlivě si myjte ruce
  4. Nejezte žádné zaplavené potraviny
  5. Pijte pouze zdravotně nezávadnou vodu
  6. Zkontrolujte studnu

Úřady proto vydaly sérii rad pro ty, kteří žijí nebo se pohybují v místech, kudy se přehnaly povodně. Ty stěžejní a určené k ochraně zdraví shrnujeme níže.

Jak postupovat při návratu domů

  • Udělejte v místnostech průvan.
  • Je-li to možné, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje.
  • Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchů důkladným umytím vodou a mechanickým očištěním.
  • Odstraňte veškerý zvlhlý interiérový materiál – tapety a omítky.
  • Všechny dutiny ve zdech, podlaze a stropech musíte otevřít, vyčistit a pečlivě vysušit.
  • Nábytek, podlahy, zdi a nádobí dezinfikujte pomocí k tomuto účelu určených prostředků. K dezinfekci povrchů (nikoliv k dezinfekci pitné vody) lze použít například Savo nebo jiný přípravek s chlórem (ředit dle návodu na použití). Nechte jej působit 30 minut nebo zaschnout. Totéž platí pro dezinfikování dopravních prostředků.
  • Dezinfikované nádobí nezapomeňte opláchnout pitnou vodou, stejně tak i hračky nebo misky pro zvířata.

Při úklidu používejte vždy ochranné pomůcky

  • Především gumové rukavice a pevnou nepromokavou obuv, případně respirátor.
  • K nákaze může dojít i přes drobné poranění na kůži, vyvarujte se proto přímého kontaktu těla s povodňovou vodou a bahnem. Platí to i o hře na hřištích zasažených povodní – dokud nejsou uklizená, nepoužívejte je.
  • Otevřené rány kryjte voděodolnými obvazy nebo náplastmi.
  • Pokud se bahnu a povodňové vodě nelze vyhnout, k holínkám a rukavicím přidejte nepromokavé oblečení a ochranu očí před vodním aerosolem.
  • Při práci s dezinfekčními přípravky se řiďte návodem k použití uvedeným na etiketě výrobku. Nikdy nemíchat různé dezinfekční přípravky mezi sebou. Používejte ochranu očí, gumové rukavice, ochranný oděv. Zásady první pomoci při zasažení žíravinou či dráždivými čisticími prostředky najdete stručně zde.
  • Po skončení úklidových prací si ruce vydezinfikujte antivirovým přípravkem, postupujte podle doporučení výrobce. Alkoholové přípravky nanášejte na suchou pokožku. Po dezinfekci ruce umyjte pitnou vodou a mýdlem.

Často a pečlivě si myjte ruce

  • Myjte si pečlivě a často ruce. Nemáte-li k dispozici nezávadnou vodu, použijte dezinfekci na ruce s obsahem alkoholu.
  • Myjte si ruce po úklidu povodňových škod.
  • Myjte si ruce vždy před přípravou a konzumací jídla.
  • Mytí rukou je nutné vždy také před pitím a kouřením.
  • Nezapomínejte na mytí rukou před a po použití WC.

Nejezte žádné zaplavené potraviny

  • Nejezte žádné zaplavené potraviny s výjimkou potravin hermeticky balených ve skle a plechu (konzervy). Tyto konzervy je však nutno před použitím očistit a dezinfikovat (postup: omytí v čisté vodě se saponátem, poté v roztoku dezinfekčního prostředku a opláchnutí pitnou vodou).
  • Zlikvidujte konzervy, jestliže mají narušený nebo silně pomačkaný obal, zvlhlý obsah nebo silně znečištěný uzávěr. Poškozený obal představuje vždy zdravotní riziko.
  • Zlikvidujte všechny potraviny vystavené zátopové vodě, jedná-li se o otevřená balení. Dále zlikvidujte všechny potraviny v papírových, sáčkových, látkových a celofánových baleních, a to i neotevřených. Totéž platí pro veškeré potraviny neuzavřené hermeticky. 
  • Zlikvidujte chlazené nebo mražené potraviny, jestliže chlazené potraviny byly ponechány nad teplotou 6 °C déle než čtyři hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než dvě hodiny.
  • Nekonzumujte zaplavené ovoce a zeleninu ze zahrádky ani zaplavené zemědělské plodiny.
  • Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.
  • Zemědělské plodiny, které nebyly zcela zatopeny a dále rostou, lze využít až po hygienické kontrole, nejdříve po třech týdnech po skončení záplav.
  • Pokud máte pochybnosti o nezávadnosti potraviny, zlikvidujte ji. Je to lepší než řešit zdravotní následky.

Pijte pouze zdravotně nezávadnou vodu

  • K pití používejte pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena (např. u vodárenské společnosti).
  • Pokud si nejste jistí, používejte balenou vodu.
  • Při prvních příznacích onemocnění (bolesti břicha, průjem, zvracení, zvýšená teplota) kontaktujte svého lékaře a informujte ho, že jste pobývali v zaplaveném prostředí.

Zkontrolujte studnu

  • Pokud nebyla studna povodní přímo zasažena, je nutné zkontrolovat, zda voda v ní nezměnila barvu, zákal, pach či chuť, popřípadě zda se mimořádně nezvýšila hladina. Pokud k tomu došlo, je potřeba vodu odčerpávat, dokud se zase její vlastnosti (barva, zákal, pach a chuť) nevrátí ke stavu před povodní. Do té doby by se voda neměla používat k pití a čištění zubů, nebo jen po převaření.
  • Pokud již voda smyslově vypadá jako dřív, popřípadě pokud je jen zvýšená hladina vody, ale její kvalita se nezměnila, je nutné provést jednorázovou „šokovou“ dezinfekci. Dávka volného chloru by se měla pohybovat mezi 0,5 – 1,0 mg/l a doba působení nejméně 12 hodin (např. přes noc). Poté by se měla voda částečně odčerpat. Pít ji lze ve chvíli, kdy je již po chuťové stránce (zápach po chloru) pro uživatele přijatelná. Po jednom až dvou týdnech by se měl nechat udělat krácený rozbor vody pro potvrzení stavu.
  • Pokud voda ve studni nejeví žádné změny a i její hladina je v obvyklé výši, stačí prohlédnout zhlaví a obsyp studny, zda do ní nemůže zatékat. Preventivně je možné provést jednorázovou dezinfekci vody. Dávka aktivního chloru by se měla pohybovat okolo 0,5 mg/l a doba působení nejméně dvě hodiny, pokud dojde k důkladnému promíchání aplikovaného přípravku v celém sloupci vody (lze dosáhnout opakovaným zapnutím a vypnutím čerpadla).
  • Pokud byla studna povodní přímo a zjevně zasažena, bývá většinou nutné provést kompletní sanaci (návod, jak na to, najdete zde). K vyčištění a znovuuvedení do použitelného stavu je ale možné přistoupit až tehdy, kdy to nejenom dovolí vnější podmínky (opadnutí povodňové vlny, odstranění nánosů bahna ad.), ale také až dojde k poklesu zvýšené hladiny spodních vod.

Další informace k ochraně zdraví při povodních naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví (mzd.gov.cz), Státního zdravotního ústavu (www.szu.cz) a na sociální síti X @Hygiena_cz.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).