European Food Safety Authority (EFSA) sestavil národní údaje o spotřebě potravin na základě dietních průzkumů. Výsledky nejsou ani pro Evropu, ani pro nás nijak příznivé. Průměrný příjem zeleniny (včetně luštěnin a ořechů) je v Evropě je dvě stě dvacet gramů na den a střední příjem ovoce je sto šedesát šest gramů za den, což znamená, že průměrná spotřeba ovoce a zeleniny je tři sta osmdesát gramů za den. Podíváme-li se přímo do České republiky, zjistíme, že Češi spotřebují v průměru dvě stě padesát tři gramů ovoce a zeleniny denně, což je o téměř sto devadesát gramů méně, než například v sousedním Německu. Vůbec nejlépe jsou na tom Poláci, Němci, Italové a Rakušané, kteří spotřebují více, než je dle WHO doporučený denní příjem ovoce a zeleniny – tedy čtyři sta gramů ovoce a zeleniny.
V celoevropském měřítku je pak Česká republika řazena mezi trojici zemí s nejnižší denní konzumací ovoce a zeleniny, nižší spotřeba je uváděna už jen ve Švédsku (dvě stě sedmdesát gramů denně) a na Islandu (sto devadesát šest gramů denně). Výrazně však spotřeba ovoce a zeleniny stoupá v letních měsících, kdy si hojně dopřáváme zejména ovoce. Podle průzkumu společnosti Tesco konzumuje jedna pětina respondentů až čtyři porce ovoce za den. Mezi nejoblíbenější sladké letní plody patří jahody, melouny, broskve, třešně a maliny.
Čtěte k tématu: Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes
Nejvíc kupujeme jahody a melouny
Na sezonu šťavnatých českých plodů se těší většina respondentů, pravidelně je nakupují pro celou rodinu dokonce tři čtvrtiny respondentů. Jahody, které patří k nejoblíbenějšímu letnímu ovoci u nás, nakupuje každý týden devadesát pět procent dotazovaných. Více než polovina respondentů konzumuje pouze ovoce kupované. „Během letních prázdnin prodáme více než sto tun jahod a kolem sedmi tisíc tun vodních melounů. Velmi oblíbené jsou u našich zákazníků také české broskve a maliny,“ uvádí Stanislava Mele, manažerka nákupu kategorie ovoce a zelenina společnosti Tesco. Čtyři pětiny respondentů se těší rovněž na české švestky, třešně a borůvky. Mezi své oblíbené ovoce Češi zařadili i červený rybíz.
Nejvíc denních porcí zkonzumují respondenti ve věkové skupině 18 – 26 let, minimálně tři porce denně si dopřeje přes 20 % z nich. Více než svůj přísun vitaminů a minerálních látek hlídají ale tři pětiny dotazovaných konzumaci ovoce u svých dětí.
Zdroj: European Food Internation Council, TZ Tesco