Dříve se jedlo 3x denně a hlavní jídlo bylo večer především z technických důvodů, vaření jídla byl náročný zdlouhavý proces, taktéž doprava jídla na pracoviště. Dnešní fyzicky pracující osoby normálně ráno snídají a normálně si dovážejí na pracoviště velký oběd, rozhodně to nedohánějí večer, dnes to technicky možné je.
Pokud se chceme bavit o tom co je přirozené stravování, tak je to především stravování lovců a sběračů, rozhodně ne zemědělců z 19. století.
Ale bobane, jak mi potom vysvětlíš (děda žil na statku), že snidali, pak na polu a pak večer doma? Že by tehdá špatně učili, a ta jídla nejsou tři?
Já bych hádal, spíše, že jsi z vesnice maximálně už zvyklé na "po 60sátý léta", a víš kulové co bylo, když se makalo na polu.
P.S. pro jistotu, jsem konzultoval i z druhou "stranou rodiny, pocházející 300km vedle", a taky jedli 3x denně.... Takže své bludy nešiř jako jedinou pravdu, co si přiznat, že jsi s dělnické rodiny a ANO tovární rodiny nejedli 3x, ale jenom když byl živitel doma...
Pani Čepelíková,
preco tu osobu urazate? Nenapadne a decentne, ale presa. Iny prispievajuci na Vas velmi elegantne reagoval jeho slovami:
"Doporucuji volit titulky tak aby odpovidali clanku a ne jen aby vyvolavali zajem svou bulvarnosti."
Musim vyjadrit velky suhlas s trefnostou tejto reakcie.
Pěkný den,
nemyslím si, že někoho urážím. V textu je přesně napsáno, jak to pan Havlíček s oněmi pěti porcemi jídla denně myslel. Pokud si někdo přečte jen titulek, samozřejmě to může svádět k tomu, že pan Havlíček řekne jednou to a pak zas ono.
Ad titulek, je to citace pana Havlíčka, nevidím důvod, proč by nemohla být využita do titulku.
Díky za názor
KC
Tady doporučoval jíst pětkrát denně http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=800763 a teď tvrdí, že je to nepřirozené...
Tady jsou fakt tupci, kteří snad neumí číst! Tak tedy jednodušeji i pro ty méně chápavé...
Ano, Havlíček vysvětluje, že jíst 5krát denně je nepřirozené, protože pro současné lidské tělo je prvnotně důležitý a přirozený neustálý pohyb a naši předci tuto hlavní funkci těla využívali k tvrdé práci. Jedli 3krát denně, což bylo a je pro tělo přirozené z fyziologického hlediska.
Dneska člověk není tolik zatěžován pohybem, více sedí a "odpočívá" a pracuje hlavou a na takový režim není tělo stavěné. Aby ale mohl mozek v takovém režimu fungovat, tak se tělu musí dodávat živiny během dne častěji. Co je ale důležité pro mozek, nemusí být zrovna vhodné pro vnitřní tělesné orgány, které jsou častým zpracováním jídla zatěžovány. Proto se dnes doporučuje jíst sice 5krát denně, ale v MALÝCH PORCÍCH, aby zátěž nebyla tak velká.
Prostě čím více bude lidstvo pracovat hlavou, tím víc budou pohybové orgány (ruce, nohy, svaly) ztrácet svoji původní funkci, stanou se nepotřebné a začnou postupně vývojově zakrňovat. Člověku se bude zvětšovat hlava a zmenšovat zbytek těla. Pak teprve bude možné říct, že jíst 5krát denně je přirozené. Stavba těla bude tomu přizpůsobena.
každopádně souhlasím, celý život jsem držela diety a žádná neměla smysl.nevydáme tolik energie, kolik přijímáme, tudíž večer doma v klidu papkám a dopo.jen čajíček, kávička, ovoce. kila jsou stále stejná. Apropó i voda je jídlo- říká má 94 letá babička, celý život žádné 2 l.vody, ale co já viděla, tak je to, co si tělo vyžádalo :)
Ve Velké Británii je zavedená oficiální kampaň pro zdraví, a mluví pro konzumaci 5 porcí ovoce a zeleniny denně, je zaštítěna státem, hlavně Národní zdravotní pojišťovnou, NHS. Každý ví, co znamená "5-a-day", týká se to příjmu vlákniny. https://en.wikipedia.org/wiki/5_A_Day
Pokud tradiční čínskou medicínu chápete jako přeprodej sušených bylinných kuliček, pak ji můžete odsoudit slovy pana Havlíčka, že se do nás někdo snaží narvat něco z jiného kontinentu.
Doporučuji všem udělat vlastní zkušenost s praktikem tradiční čínské medicíny. Při troše štěstí narazíte na dobrého terapeuta a během masáže nebo akupunktury se o sobě dozvíte pár zajímavých věcí. Možná vás to donutí přemýšlet o svém těle a svém životě trochu jinak. Pokud přemýšlet chcete.
Ale protože dobrá nálada také léčí, mohou vám k lepšímu zdraví pomoci i sušenky s úsměvem Petra Havlíčka, tváře projektu "Vím co jím". Ostatně manažeři Aholdu, Unileveru a dalších sponzorů určitě nesledují tímto marketingovým projektem zvýšení svých prodejů. Mají na srdci pouze naše zdraví ;-)
To mohou pouze fyzicky zdatní a aktivní jedinci, kteří s těla takto mohou svým stylem odplavovat nečistoty.Ostatní se jen přejídají a cpou a ukládají nečistou stravu kterou si sami neuvaří a konzumují náhražky všeho druhu a stali se z nich všežravci.Masožrouti-mrchožrouti-spermohlti zcela zblbli agonií propagandy a nechutného a nečistého smyslového požitku.Je to jejich věc.Musí vynakládat tolik nesmyslů jak finančně, psychicky, tělesně a ideologicky, které z toho plynou a řídit se dalšími nástroji zla, které je vysávají a následně si na ně půjčovat.Tento nesmyslný koloběh násilí a vražd které jsme si zvykli nevšímat z nás udělalo skryté zombies které se neštítí ničeho.80% obyvatel je obézních a v každé stravě jsou pesticidy, chemie, zdraví škodliví škůdci, červi a další pochoutky dnešního potravinového řetězce o kterém se nesmí mluvit a musí se cenzurovat podle již nakažených, kteří toto dostali už do celé společnosti jen proto, aby z toho měli užitek další a další chamtivci.
Je logické a ze zdravotního a tělesného charakteru je nutné jíst pouze, když to tělo vyžaduje a když to nenaruší tělesnou, morální, psychickou povahu a pracovní povahu celého organismu.Dnes už to nikdo nevnímá a proto zdegradoval na úroveň zvířete, které sní cokoli, co mu je nabídnuto.Při podávání správného tělesného a psychického výkonu je třeba jíst pouze 2x denně a tak, jakou má osoba konstituci a nepřejídal se a neukládal do sebe kontaminované potraviny od cizích osob ap. 5x denně!Jíst ne v určitou hodinu, ale vždy podle svých návyků a potřeby těla.Tím se odvod výkalů a moči stane zcela běžný pouze po ranním probuzení.Když spočítáme kolik jedna osoba vyprodukuje do vody výkalů a moči, která se upravuje k pití vodovodním řádem jako prasečí výkaly, zjistíme, že je to minimálně 1100 litrů moči a 300 kg výkalů za rok u jedné osoby!!U střídmé osoby je to 108 Kg výkalů a 5500 litrů moči.Spočítejte to x obyvatel v ČR a bude vám k blití, co a kdo je člověk.Víte kam to jde??Nevíte!!Tak je to s tím, že nevíte co jíte a pijete!! Pěkná nevědomost celé planety!!Ne, že je veškerá půda z mrtvol a co se vyrobí, je kontaminovaná a znečištěná dalším svinstvem.Jsme to my, kdo přírodu ničí.Jsme to my, kdo to způsobil.Jíst a pít zdravě se už dnes nenosí a jen idiot může tvrdit, že se ho to netýká!Takže když chceš jíst 5x denně a poté srát min.2x denně a močit min 10x denně, spočítej si na sobě, jak se v tom koupeš celý život a život po životě.Stačí?Nebo mám pokračovat?
Jaký smysl má říct, že "dříve se něco dělalo jinak", když dříve se makalo těžce fyzicky na poli, neexistovaly ledničky a fastfoody, zatímco dnes se "maká" u počítače a celkově není nutná taková fyzická zátěž? Kde je hranice toho, co se dělalo, protože to bylo dobré a co proto, protože to jinak nešlo/neuměli? A kdo vůbec může říct, že to bylo lepší? Jaká byla průměrná délůka života ve zmiňovaných dobách a jaká je dnes? Tak proč nám tu někdo vnucuje dřívější zvyky, jako by automaticky byly lepší?
Jíst pětkrát denně je stejně důležité jako vybírat si výživově hodnotné potraviny. Proto je velkým problémem, že víc jak polovina českých dětí jí nepravidelně.
Děti často vynechávají svačiny. Je ale z velké části na rodičích, aby dětem nachystali takové svačiny, které jim budou chutnat a zároveň jim prospějí. Jaká jsou další rizika nesvačení? To i pár tipů na chutné svačinky vám ve video seriálu Vím, co jím prozradí specialisté na výživu - Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.
Svačinu zařaďte dvakrát denně
Svačiny mají hradit 5-10 % z celkového energetického příjmu, v případě fyzicky aktivních dětí nebo adolescentů může odpolední svačina pokrývat až 15 % z celkového energetického příjmu. Slouží k doplnění energie, zlepšují soustředění, působí jako prevence úrazů ale také jako prevence obezity a poruch příjmu potravy obecně.
Více rad a tipů o správných svačinách nejen pro děti se dozvíte na videu!
Lepší známky a sportovní výkony
Výzkum iniciativy Vím, co jím ukázal, že české děti nesvačí tak, jak by měly. "Přitom se ví, že absence svačin má řadu negativních dopadů - jak psychických, tak fyzických," říká Petr Havlíček. Pokud dítě nesnídá (nebo jen lehce) a zároveň málo nebo nevhodně svačí, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi, dítě je pak unavené a nesoustředěné. To samé platí samozřejmě i u dospělých.
Pozor na sladká jídla a nápoje
Po sladkostech, jako jsou čokolády, limonády, sušenky, sladké cereálie nebo pečivo, se hladina cukru ještě více rozkolísá, což vede k hyperaktivitě, někdy až k agresivitě. Tyto potraviny dodávají nadbytek nevhodných tuků a jednoduchých sacharidů. Navzdory své vysoké energetické hodnotě mají nízkou výživovou hodnotu.
Jedno jablko nestačí
Pokud si ale rodiče myslí, že zdravá svačinka znamená dvě mrkve a jedno jablko, jsou na omylu. "Jen samotné ovoce nebo zelenina nestačí. Chybí bílkoviny a sacharidy," varuje Havlíček. Ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, jako jsou komplexní sacharidy (ideálně celozrnné pečivo), bílkoviny (sýr cottage, tvaroh, žervé, apod.), zdravé tuky (třeba nesolené nepražené oříšky), vitaminy, minerály a vlákninu (zeleninu). Dopolední svačina by měla tvořit přibližně 10 až 15 % energetického příjmu z celého dne. Tento průměr počítá však s tím, že se ráno dítě dobře nasnídá.
Logo Vím, co jím – záruka nutričně hodnotných potravin
Vím, co jím
Svačiny pro děti i pro vás by měly obsahovat prospěšné druhy tuků a minimum soli či zbytečných přidaných cukrů. Takové potraviny lze hledat podle loga Vím, co jím, které hlídá nízký obsah rizikových živin, jako jsou: sodík, přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Logo garantuje, že produkt prošel odborným posouzením a že je z hlediska nutriční vyváženosti vhodný pro zdravý životní styl. V současné době je označeno 300 výrobků a další přibývají.