1) Houby nejsou rostliny, není to tedy vegetariánská strava, je to samostatná skupina organismů, ani zvíře ani rostlina.
2) Alkohol se na houby nepije ne kvůli reakci mezi houbami a alkoholem, takových je hub je málo, ale kvůli vyšší zátěži jater při trávení hub a proto se nemají zatěžovat ještě alkoholem.
3) Houby se nemusejí upravovat minimálně 20 minut, to je naprostý nijak nepodložený nesmysl. Nějaké takové houby jsou, ale zdaleka to neplatí pro všechny.
4) Smaženice je naprosto v pořádku, samozřejmě tomu předchází výběr hub vhodných do smaženice. Největší riziko smaženice je salmonela z případných zkažených vajec.
skutečně takové bláboly jsem dlouho nečetl. ohledně smaženice tedy nevím, jak ji připravuje autor, ale já obvykle houby nejprve dusím a pak teprve přidávám vejce, protože jinak by byly houby skoro syrové, takže o nějaké krátké době úpravy vůbec nemůže být řeč. ale autor je zřejmě teoretik...
ještě bych podotknul, že houby by taky neměly být přešlé mrazem, což hrozí především na podzim, a chybí mi tu pokyny pro skladování, což je kromě úpravy to úplně nejdůležitější.
Dobrý den, děkujeme za všechny Vaše názory. Věřte, že autor rozhodně není teoretik a že svá tvrzení si nevycucal z prstu. Nicméně tento týden je na dovolené, takže nemůže reagovat.
Ohledně přípravy smaženice - možná že Jirka, já nebo další čtenáři nejprve houby důkladně dusíme, ale osobně jsem viděla hodně lidí, kteří je připravují prakticky jako míchaná vajíčka - akorát že s houbami)) A když se podíváte, jaké "recepty" o smaženici také kolují internetem...
Zpracování a skladování hub je věnován samostatný článek odkázaný pod textem, najdete ho zde: http://www.vitalia.cz/clanky/houby-rostou-co-s-nimi/
Zdravím, LK, Vitalia.cz
Jakého argumentu, když jako veganka ze zásady předem odmítám diskutovat s jelitem ;)
Ne, jako vážně - nepletete si mě s Googlem? Chcete ještě, abych na to klikla za Vás? A co přebalit, potřebujete?
http://lmgtfy.com/?q=vegetarian+etymology
http://lmgtfy.com/?q=genetic+fallacy
jelito? chapu, ze jako veganka se povazujete za neco vic a lepsiho, to je zcela normalni u vaseho typu lidi, ale obcas by nezaskodilo pouzit i mozek. ikdyz chapu, ze to pri vasi strave muze byt problem.
proto jste taky misto vysvetleni jen linkla odkazy na vyznam tech slov a nenapsala duvod proc jste je pouzila, coz byla ma otazka.
ale to nevadi. ja od vas vlastne ani vic necekal.
Jenže v tomzo případě je to dáno samotnou definicí. K tomu se nedá nic jiného dodat, než ji ocitovat - že si ji nikdo sám nepřečte, když k tomu má přístup, je jeho chyba. Proto říkám, doplňte si znalosti a neboi se alespň naučte googlovat - nedávám žádné odkazy na studie, ale základní logické pojmy.
Opakuji: Dukazni bremeno nalezi autorovi tvrzeni. Pokud i po vyzve nejste schopna ci ochotna sva tvrzeni dolozit najakymi odkazy, nejste nic jineho, nez trol a v diskusi akorat opruzujete. Diskuse s trolem totiz nikam nevede. Ostatni diskutujici tu nejsou proto, aby se domysleli, co jste vlastne mela na mysli a jak by to asi na Googlu nasli.
Houba obahuje proteiny, ktere jsou mnohem blizsi zivocisnym, nez rostlinnym. (BTW, jsou pro cloveka temer nestravitelne.) Skoro by se dalo rici, ze houba je zivocich bez nervove soustavy. Takze zahrnou houby do vegetatianske stravy vyzaduje jistou davku fantazie. Zalezi na zvolenych kriteriich. Treba nebuci to, takze je to rostlina, je to vegetarianska strava. Ovsem ryba take nebuci. Proto rybami katolici obchazeli narizeni o pustu, kdy se nesmi jist maso - ryba byla prece rostlina, protoze nema hlas.
"houba je zivocich bez nervove soustavy" - ne, tohle potřebuje ZNAČNOU dávku fantazie :-D Stejně jako zbytek příspěvku, tohle si fakt můžou masožrouti vykládat sami mezi sebou a poplácávat se po ramenou, co to zase vymysleli, ale bohužel to má neskutečně daleko k realitě vegetariánství. A teorie, kterou vyvrací pozorování, je na dvě věci.
Houby skutečně nejsou dle systematické taxonomie klasické rostliny, nicméně z pohledu stravování je do vegetariánské stravy v zásadě lze zařadit – kromě toho, že jsou tvořeny zejména vodou (podobně jako ovoce či zelenina) je totiž jedinou další podstatnější složkou hub vláknina, což je složka typická pro veškerou rostlinnou stravu. Houby (Fungi) byly také i proto v minulosti řazeny mezi rostliny, nicméně v současnosti jde o samostatnou říši. Nejde ale o říši živočišnou. Kromě říše Fungi nicméně existují i živočišné houby (Porifera), což jsou organismy podobné korálům (také se vyskytují nejhojněji na korálových útesech) a žijí zejména v moři.
Pokud se týká alkoholu a hub, pak o játra při konzumaci hub nejde, když už, tak o žlučník. Nejde také o interakci s alkoholem, což právě článek (a hlavně dosavadní výzkumy) vyvrací. Čili platí, co je psáno – na houby či k houbám se může pít alkohol stejně, jako k jiným pokrmům. Všechny houby se skutečně nemusí tepelně upravovat po dobu 20 minut – ta delší doba je vlastně pojistka pro to, aby i méně stravitelné houby byly bez rizika – mimochodem – i ta zmiňovaná salmonela potřebuje k likvidaci dobu 15 až 20 minut a teplotu nad 70 stupňů Celsia, takže delší tepelná úprava, mluvíme-li o smaženici, má několik synergických efektů. Přesto považují smaženici všichni dietologové za nejméně vhodnou úpravu hub.
Pak snad ještě pár drobností – pestřec je obvykle uváděn jako jedovatá houba, konzumovat se ale dá v omezeném množství, nejlépe je pestřec usušit a rozemlít a použít jej jako koření. Osobně jsem ale přesvědčen, že jako houbové koření jsou mnohem lepší jiné houby, již v minulosti jsem zmiňoval klouzek peprný (také hřib peprný), který má mnohem výraznější chuť. Lze ale klidně usušit a rozemlít bedly či jiné vhodnější houby než pestřec. Když už jsem zmínil dva názvy peprníku, pak to samé platí pro hřib dutonohý, protože úplně totéž je klouzek dutonohý. V současné taxonomii se požívají oba názvy, i když se latinsky označují různě – Suillus cavipes je klouzek dutonohý, naopak hřib dutonohý je Boletus cavipes. Je to ale ta samá houba.
Okruh možných rizikových jednotlivých druhů hub se naopak zužuje, ještě před několika lety se mělo za to, že potíže mohou nastat při kombinaci pokrmů z červených hřibů (kovář, koloděj) a alkoholu, nepotvrdilo se ani to.
Tak, mně se včera kováři a bourbon potvrdili, a to opravdu dokonale.