Jogurt, i jiné produkty z mléka osazené různými kulturami, si dělám už několik let. Mohu vám s klidem říci, že i když vezmete obyčejné krabicové mléko (přiměřeně kvalitní) a uděláte si vlastní jogurt bude většinou kvalitnější než ten z obchodu.
S jogurtem, a nejen s ním, je však spojen jeden zásadní problém. Je to směs kultur. Takže se klidně může stát, že první z něj vyrobený jogurt bude skvělý a další z něj udělané jogurty nebudou stát za nic.
Když jsem ještě s jogurty experimentoval, docela často se mi stávalo, že první várka jogurtu rostla mizerně a za moc nestála. Druhá várka z takto vzniklého mixu kultur byla vynikající, ale pak se většinou kvalita již snižovala. Často se stává, že čtvrtou várku už nemá cenu dělat.
Komu by se jogurt nedařil, ať si zkusí udělat obyčejný kefír. Proces je mnohem rychlejší a jednoduší. Nedoporučuji mléko příliš ohřívat.
Párkrát se mi, náhodně, podařilo vyrobit to čemu se dříve říkalo Alma, ale v mnohem lepší kvalitě. Teď se snažím zjistit jak mohu takovou věc systematicky vyrábět.
Já jsem dnes ve stavu kdy mi ten jogurt roste i když to flákám jak to jen jde. Proto nemohu pochopit jisté začátečnické chyby které jsem dělal. Ale i přesto, pokud se vám stane, že se vám mléko zdrcne a žádný jogurt vám nevyroste... nezoufejte. Přeceďte to přes hadr a vyždímejte. Získáte velice jemný jogurtový tvaroh. Udělejte si pomazánku kterou rychle zkonzumujte. Něco tak jemného v obchodě neseženete.
Samotná kultura Lactobacilus Acidofilus také není k zahození. Dostanete lahodnou, nasládlou smetanovou hmotu.
Lze experimentovat i s jinými probiotickými kulturami. Já to běžně dělám, ale radit v tomto případě nebudu, to je na zodpovědnosti každého jednotlivce.