Názor k článku Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí? od Lenoch - Já už dnes jogurtovač ani skleničky nepoužívám. Kromě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 12. 2010 19:30

    Lenoch (neregistrovaný)

    Já už dnes jogurtovač ani skleničky nepoužívám. Kromě toho, že je to jednoduší tak se mi zdá že růst kultury ve větším množství mléka je jiný, lepší, než v malých objemech (skleničkách). Dnes dělám vždy várku z 1 litru mléka plus vstupní kultura/produkt. Vždy používám plnotučné mléko.

    To jak rychle jogurt roste záleží na moha věcech, i na kultuře (druhu, živosti) a roční době. Také třeba na tom jak velká je "vsázka".

    Je-li jogurt příliš kyselý, může být příliš "vyzrálý", nebo je to taková kultura. Zmíněný Lactobacilus je sladký, v mléce zůstává delší dobu cukr. Obecně, když jogurtová kultura s postupem času degraduje, je jogurt čím dál kyselejší.
    Poznámka. Kromě jiného i podle toho jak kysele/sladce mléko voní také poznávám jak růst probíhá.

    Co se týká času, než jogurt naroste. V minulosti jsem měl podobné problémy, při pěstování Lactobacilové kultury ve skleničkách. Tam jsem dával malé objemové množství hodně koncentrované kultury. Někdy i po deseti hodinách jsem nepozoroval žádný výsledek. Ale přitom stačilo napěstovat tuto kulturu v malém množství mléka a toto rozlít do zbývajících skleniček a během pár hodin jsem měl hotovo. Nějakou roli v růstu kultur (hlavně mixů) hraje i pohyb mléka.

    Nevím jak to vypadá u vás, ale když jsem ještě používal jogurtovač a skleničky, jogurt měl nejčastěji strukturu "soplovitou" a pak byl už celkově příliš vyzrálý.
    Dnes, při jiné technologii výroby, musím mléko promíchávat a i tak se mi stává, že při druhém a dalším použití dané kultury mi vznikají v mléce chuchvalce v nichž je koncentrace vyšší.
    Tato poznámka souvisí se zmíněným pohybem mléka. Struktura výsledného jogurtu je odlišná, než při skleničkové výrobě. Je více podobná tomu co koupíte v obchodě, ale jogurt je lepší (jemnější a chutnější, podobný spíše smetanovému joguru) a struktura se mění jinak. Většinou jogurt ani nedávám do ledničky, v zimě stačí za okno. V létě vyrábím spíše kefír, ten není tak náchylný.

    Jen ještě poznámku. Když nakupuji jogurt v obchodě, které pak používám i jako "vsázku", tak kupuji jen smetanové jogurty. Obyčejný jogurt z obchodu jsem nejedl už několik, mnoho, let. Kultura ve smatanových jogurtech může být jiná, protože smetana a výrobky ze smetany nesmí být konzervovány ani nesmí obsahovat žádné náhražky a přídavné látky.

    Přidat koření mne ještě nikdy nenapadlo, někdy to zkusím u poslední várky. Díky za tip.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).