Jsou káva a horké nápoje karcinogenní?

10. 5. 2016

Sdílet

Loňská zpráva agentury pro výzkum rakoviny o nebezpečnosti červeného masa a uzenin vzbudila velký rozruch. Odborníci ji však kritizují. Potká podobný osud očekávanou zprávu o rizicích kávy a horkých nápojů? „Máme se zas na co těšit,“ říká prof. Ruprich.

V roce 2015 zveřejnil IARC WHO (International Agency for Research on Cancer, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) zprávu o karcinogenitě červeného masa a masných výrobků. Tato zpráva měla značný ohlas v médiích i u jejich příjemců, nicméně odborníci byli k závěrům mnohdy skeptičtí: Červené maso a uzeniny – je jejich konzumace vážně taková katastrofa? ptal se profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu. A následně kritizoval skutečnost, že WHO nedala k dispozici žádné detaily svého hodnocení: Nebezpečné maso a uzeniny: Hrubá chyba, nebo záměrné šokování čtenářů?

Přinášíme jeho komentář k avizované zprávě IARC, jak ho publikoval na webu SZÚ:

Je káva a horké nápoje karcinogen? Dozvíme se od IARC v květnu 2016

V květnu roku 2016 má být zveřejněna zpráva o kávě a „horkých nápojích“. Určitě to vyvolá podobný zájem médií jako minulý rok u červeného masa. Samozřejmě hlavně v situaci, kdy hodnocení nebezpečnosti bude zdravotně nějak alarmující.

Podobně jako minulý rok, ani nyní nebude k dispozici monografie s detaily, ale pouze prohlášení IARC, podpořené odkazem na publikaci v Lancet Oncology , která by měla údajně vyjít do dvou týdnů od zasedání panelu expertů. Ostatně, monografie k červenému masu není dostupná dodnes (proces publikace trvá často více než jeden rok). Takže se asi zase máme na co těšit!

Z dobře informovaných kruhů prosákly některé informace o připravovaném hodnocení. IARC se soustřeďuje na hodnocení karcinogenity pití kávy. Nikoli na rozdíly mezi kávami (např. instantní versus klasická). Má být hodnocen také čaj Mate (Ilex paraguariensis). Hodnocení zahrne také pití velmi horkých nápojů, tedy včetně horkých čajů, což může být spojeno se zvýšeným výskytem nádorů jícnu.

Zajímavé je, že v panelu pětadvaceti hodnotitelů není nikdo z EFSA (European Food Safety Authority, Evropský úřad pro bezpečnost potravin), ani jako pozorovatel. Je potřeba připomenout, že EFSA primárně hodnotí zdravotní riziko, nikoli nebezpečnost (karcinogenitu). V napětí je celá průmyslová lobby, která se zabývá kávou. Je otázkou, jaký bude výsledek práce panelu expertů a jaký dopad bude mít na veřejnost. Některé prameny uvádějí, že hodnocení IARC u červeného masa a masných výrobků spotřebu zatím nijak pozorovatelně neovlivnilo. Vždy je ale potřeba sledovat vývoj v delším časovém horizontu.

Zdroj: www.szu.cz

Autor článku

Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin, které spadá pod Státní zdravotní ústav (www.szu.cz)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).