První číslo udává počet celkových sacharidů, tj. i složených, "cukry" jsou pak jednoduché, tzv. rychlé sacharidy. Když už tedy sacharidy, tak ve většině případů jsou lepší ty složené - tráví se déle (výjimkou jsou např. extrémní sporty, kdy je potřeba doplnit rychlý cukr). Nicméně důležitý je i glykemický index..
Děkuji mockrát za odpověď,Táňo. Je to opravdu matoucí, když víte, že cukry jsou i "rychlé sacharidy",tedy glukóza a fruktóza, 6 uhlíků. Pak se má domluvit Čech s Čechem, že? :-)))V poslední době je humbuk kolem glukózo-fruktózového sirupu, protože je levný,tak se cpe do všeho možného.Mě ale víc vadí škroby v jogurtu nebo v masných výrobcích. To je lumpárna: typicky bílkovinné výrobky jsou takhle zmršené.Pak je hrozné divení,že národ tloustne, když jsou škroby tam, kde nemají co dělat- zase jen v zájmu vyšších zisků.