Vlákno názorů k článku Jsou sacharidy zabijákem zdraví? od rupix - Osobně si myslím, že tvrzení takového názoru musí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2012 17:14

    rupix (neregistrovaný)

    Osobně si myslím, že tvrzení takového názoru musí být důkladně podloženo ověřenými fakty a ne pouze nějakými teoriemi ... Člověk je všežravec, tím pádem by měl ve svém stravování najít celkovou rovnováhu mezi masem a rostlinou potravou ... Jsem poloprofesionální cyklista a mám přečteno spousty publikácí o stravování a výživě jak sportovce, tak normálního (nesportujícího) člověka. Vím tedy, že tělo potřebuje neustále doplňovat energii a minerální látky do svalů pro jejich správný chod. Osobně si jidelníček celkem hlídám a snažím se tu touženou rovnováhu najít. Obecně se u sportovců už přes 50 let traduje obecné pravidlo, že pro správnou regeneraci a vitalitu sportovce je nutno dodávat hodně jak složených tak jednoduchýh sacharidů. Tím pádem jíst co nejvíce těstovin (co možná nejtvrdší, pomalu se "rozkládající"), luštěniny, rýži, brambory a ostatní přílohy (ne však mastná a těžká jídla). Také omezit množství tuků (ne však úplně odstranit, protože jsou také částečným zdrojem energii) tzn. omezit másla a podobné tučné produkty ... Příjem sacharidů je u sportovců několikanásobně vyšší než u nesportujících lidí, aby měli dostatek energie pro regeneraci a mohli být na další tréninkový den fit. Co se týče bílkovin, tak ty tělo také nezbytně potřebuje pro správnou obnovu svalové tkáně.. Jíst převážně maso není podle mého názoru správné, protože maso všeobecně zatěžuje trávící ústrojí a je karcinogenní. Pokud je vám teda jedno jestli umřete v 80 s klasickou stravou nebo v 50 na rakovinu střev tak si klidně maso jezte třeba 3× denně ... Vše co jsem vám zde napsal je podloženo mnoha vědeckými publikacemi a je zároveň v přímé rozepři s vaším článkem. V podstatě vše co jsem zde uvedl jako zdravé a prospěšné, vy natvrdo odsuzujete a naopak ...

  • 24. 8. 2012 13:51

    Táňa Lišková (neregistrovaný)

    Dobrý den,

    částečně s vámi souhlasím - dlouhotrvající sportovní výkony (typu cyklistika, maratonský běh) jsou opravdu jednou ze situací, kdy tělu sacharidy schází. Nicméně naprostá většina populace nejenom nejsou vrcholoví sportovci, ale spíše se nepohnou téměř vůbec. Přesto se stravují tzv "normálně" tj. s převahou/nadbytkem sacharidů a cukrů, což prokazatelně způsobuje řadu civilizačních chorob: cukrovku, obezitu, hyperinzulinemii, syndrom polycystických ovarií, demenci,.. Rozhlédněte se po vašich (nesportujících) známých - jsou všichni opravdu štíhlí, zdraví, pružní, vitální? Naopak, dnes i děti jsou obézní a trpí "dospěláckými" chorobami - myslíte, že to mají ze škvarků, masa, sádla a bůčku? Ne, mají to z toho, že se cpou houskami (mouka), hranolkami (sacharidy) a colou (cukry)...

  • 24. 8. 2012 16:48

    tetka (neregistrovaný)

    Souhlasim s cyklistou. Ja si myslim, ze napriklad v Madarsku se ji presmiru maso, vetsina lidi pece sladke doma se sadlem misto maslem, k snidani smazene klobasky a chleba se syrem jist nelze, pokud k tomu neni salam, denne aspon jedno jidlo s masem...a nevim o jinem miste, kde by tolik lidi ve veku 30+ uz melo za sebou operaci zlucniku. Prumerna delka zivota je 71m/78z, takze zadna dlouhovekost zpusobena temi tunami masa. Ja osobne citim, ze maso nepotrebuji, kdybych zila sama, asi si dam jednou za mesic hovezi a staci mi to (pokud nepovazujeme ryby za maso), kdybych si dala rumpsteak na noc a nesla tancovat do rana tak rozhodne nebudu spat a nestravim to, uzeniny a salamy vubec nejim, ne z presvedceni, ale je to proste too much a vubec mi to nechutna. Takze ano, jsme zahlceni zbytecnym cukrem, ale prilisna konzumace masa (sadla, skvarku, uzenin...) je podle me uplne na stejne urovni. Clanek jsem pochopila jako seznameni s knihou jisteho cloveka (ktery tedy asi opomnel, ze clovek se musel zivit i rostlinami), ktery ma teorii, tedy je jednim z mnoha tisic lidi, kteri o strave pisou, a tezko to budu brat jako bernou minci, podle ktere totalne prekopam stravovani, nez najdu lepsi clanek, asi proto, ze je mi celkem dobre a s tim, co jim, jsem spokojena. Neni mi jen jasne, jestli se s tim opravdu zcela identifikujete, nebo Thierryho teorii jen zprostredkovavate.

  • 14. 2. 2014 23:17

    NN (neregistrovaný)

    Vytrvalec na sacharidoch natrafí na "stenu" a končí. Vytrvalec na tukovom metabolizme na stenu nenarazí nikdy. V čom to je? Skús si niečo prečítať o MCT tukoch vo vytrvalostnom alebo silovom športe.

    Druhý pohľad na sacharidy je nie cez energiu a výkon, ale cez zdravotné benefity, správnu funkčnosť metabolizmu a hormonálenj sústavy. Viac info napríklad tu:

    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/preco-ist-trenovat-s-prazdnym-zaludkom.html

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).