Pouhým okem byste veganský burger od klasického masového hamburgeru možná ani nerozeznali. Místo masa si uprostřed housky hoví karbanátek umletý z hrachu, dokonce je i „krvavý“ – přesněji řečeno potřísněný šťávou z červené řepy.
Kalifornský start-up Beyond Meat se svými burgery trhá rekordy. V německém Lidlu byly vyprodány takřka za chvíli. Na oblíbenost veganských produktů záhy zareagoval i německý diskontní řetězec Aldi a zařadil do svého sortimentu rovněž bezmasé výrobky s označením Wonder Burger. Německý trh bezmasých produktů hodlají obsadit i další firmy, popsal nedávno server MediaGuru. Například Nestlé pod značkou Garden Gourmet od začátku tohoto roku dodává veganské burgery do McDonald's. V regálech německých supermarketů jsou k dostání také bezmasé klobásy a steaky.
Galerie: Příprava veganského Beyond Burgeru
Čeští zákazníci mohou podobné produkty prozatím zakoupit buď ve velkoobchodu Makro, v řetězci mexického občerstvení Burrito Loco, nebo prostřednictvím online supermarketů Rohlík.cz a Košík.cz. Veganské burgery jsou navíc součástí menu některých českých restaurací.
Samotná propagace bezmasých burgerů se příliš neliší od té, kterou běžně vídáme třeba u řetězců rychlého občerstvení. Fotografie mistrně imitují klasické hamburgery, doprovodný text nezapomíná upozornit na fakt, že tento burger není z masa, ale ze zeleniny.
Dejte si pozor na složení
Poptávka po podobných produktech rapidně stoupá, nejspíše i z toho důvodu, že si pod pojmem „veganský burger“ řada lidí představí zdravější alternativu „nezdravého“ hamburgeru.
Výživový specialista z Hamburgu Matthias Riedl v německém magazínu Spiegel upozornil, že by však zákazník neměl automaticky předpokládat, že konzumuje něco zázračně zdravého. „Tento výrobek na rozdíl od masa neobsahuje žádné cenné látky, ani fytochemikálie, které jsou ceněné u zeleniny,“ uvedl. Je-li seznam surovin ve složení nápadně dlouhý, měl by být spotřebitel obzvlášť obezřetný. Veganská imitace masa mimo jiné často obsahuje zvýrazňovače chuti, konzervační látky, barviva a dochucovadla.
Některé výrobky jich obsahují méně, jiné bohužel více. Veganské burgery tak mohou být zdravější rostlinnou alternativou tradičního hamburgeru, ale nutně jí nemusejí být. Záleží tedy na jejich konkrétním složení.
Dvacet složek místo tří
Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve své studii porovnává produkt „Beyond BurgerTM“ s běžným masovým hamburgerem a zároveň v ní konstatuje: „Hovězí hamburgery se (obvykle) skládají pouze ze tří složek: z hovězího masa, soli a koření. Naproti tomu Beyond BurgerTM od firmy Beyond Meat® obsahuje složek dvacet (pitná voda, hrachová bílkovina 18 %, řepkový olej, rafinovaný kokosový olej, přírodní aroma, stabilizátory: celulosa, methylcelulosa, arabská guma, bramborový škrob, maltodextrin, kvasnicový extrakt, sůl, slunečnicový olej, sušené kvasnice, antioxidanty: kys. L-askorbová, kyselina octová, barviva: šťáva z červené řepy, modifikovaný škrob, jablečný extrakt, koncentrát z citronové šťávy).“ Například masový burger z fastfoodového řetězce McDonald's je tvořený ze sta procent masem bez jakýchkoli dalších přísad:
Galerie: Závod OSI, Polsko. Zde se vyrábí burgery i pro český McDonald's
Studie odborníků ze SZÚ (Centrum zdraví, výživy a potravin Brno) navíc odhalila rozdílné složení americké a české varianty produktu Beyond BurgerTM. Výrobek pro český trh obsahuje pouze hrachovou bílkovinu. Ta na rozdíl od hovězího masa nepředstavuje plnohodnotný zdroj bílkovin (má nedostatek sirných aminokyselin, hlavně methioninu). Produkt vyráběný pro americký trh tento problém nemá. Obsahuje ještě rýžový protein a bílkovinu z mungo fazolí, jejichž kombinace dokáže vhodně doplnit nedostatek esenciálních aminokyselin.
Zdravý je celý hrášek, ne jen jeho část
Mnozí z veganů z etických a ekologických důvodů kritizují nadměrnou spotřebu masa ve společnosti. Již citovaný výživový specialista Matthias Riedl podotýká, že řešení tohoto problému nespatřuje v konzumaci potravin, které maso napodobují. Doporučuje spíše, aby lidé do svého jídelníčku zařadili větší množství průmyslově nezpracovaných potravin, například zeleniny v její původní podobě. V této souvislosti zdůraznil, že je na místě si uvědomit, že zdravá není hrachová bílkovina, z níž je vyrobený veganský burger, nýbrž celý hrášek.
Ten, kdo se vyhýbá konzumaci masa, by měl do svého jídelníčku podle Riedla zařadit alespoň ryby, vejce nebo mléčné výrobky. Ke svému životu člověk potřebuje živočišné výrobky, protože ty tělu dodávají vitamín B12. Stravuje-li se člověk jako vegan, měl by sáhnout po umělém vitaminovém doplňku. Veganské hamburgery tento vitamín v žádném případě neobsahují.
Galerie: Napodobeniny výrobků z masa – bez masa