Hlavní navigace

Bojíte se neplodnosti? Vzorek na vyšetření je možné přinést i z domova

4. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud se páru nedaří otěhotnět déle než rok, měl by začít přemýšlet o odborné pomoci, říká specialista na asistovanou reprodukci. Začíná se vyšetřením mužových spermií.

V poslední době nejen ve Fakultní nemocnici Brno přibývá dotazů mladých manželských párů či partnerů, kteří chtějí počít dítě, ale nedaří se jim to. Jako hlavní problém vidí Michal Ješeta z Centra asistované reprodukce FN Brno odsouvání mateřství do pozdějšího věku. Jak dlouho lze mluvit o tom, že je neschopnost otěhotnět ještě normální, a kdy už je potřeba vyhledat odbornou pomoc?

Po jak dlouhé době společného sexuálního života by partneři měli začít přemýšlet o možnostech umělého oplodnění? 

Obecně se uvádí, že po jednom až dvou letech společné snahy o koncepci je vhodné vyhledat lékaře. V poslední době stále častěji někteří lékaři doporučují nečekat déle než jeden rok.

Jaký je trend, neplodnost mužů, či žen? A čím si to vysvětlujete?

V posledních letech se jednoznačně jeví největším problémem, který ovlivňuje počet neplodných párů, odsouvání mateřství do pozdějšího věku.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

V roce 2007 byl průměrný věk žen v ČR, které se začaly na neplodnost léčit, 33,4 roku, v roce 2014 to bylo již 35,1 roku (data z Národního registru). Hodnoty spermiogramu mužů v naší republice v horizontu posledních třiceti let také klesají. Podílí se na tom životní styl mužů, chemikálie v prostředí, které nás obklopují, hormony ve vodě a jídle, kouření, omamné látky atd.

Je pravda, že spermie vhodné k oplodnění jsou aktivní jen osmačtyřicet hodin? 

Spermie mohou přežívat v pohlavní soustavě ženy i několik dní po ejakulaci (jsou známy i případy těhotenství, které nastalo, když došlo k pohlavnímu styku pět dní před ovulací). Je to ovšem velice individuální a silně záleží na životaschopnosti spermií.

Jak probíhají první vyšetření v Centru asistované reprodukce?

Prvním vstupním vyšetřením u mužů je základní vyšetření spermiogramu, které je rychlé a přináší první informace o muži. Vzorek na vyšetření je možné po domluvě přinést i z domova a je to tak snadno realizovatelný první krok. V případě žen je významným krokem anamnéza, vyšetření průchodnosti vejcovodů, stanovení hladiny hormonů a ultrazvukové vyšetření.

Jaká je úspěšnost otěhotnění?

Na tuto otázku nelze odpovědět jednou větou nebo jedním číslem. Úspěšnost závisí na mnoha faktorech: na příčině neplodnosti, věku, použitých metodách léčby. Všeobecně je možno říci pětadvacet až pětatřicet procent.

Ing. Michal Ješeta, Ph.D.

Embryolog

Centrum asistované reprodukce Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno a MU Brno, www.ivfbrno.cz

Zdroj: FN Brno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).