Labužníci z řad vinařů si trhají vlasy hrůzou, když vidí lahev dobrého vína servírovaného rovnou z lednice. Tedy z místa, kde se révovému skvostu na záda tlačí tlačenka, krajáč mléka a kopec unavené zeleniny. Urážíme tím „rukopis vinaře“, dehonestujeme víno na úroveň krabicového patoku a v neposlední řadě ničíme jeho kvality kolísáním teplot, vlhka i světla.
Lednice jednoduše není místem, kde si víno zaslouží odpočívat a čekat na slavnostní okamžik „vydechnutí“ po protočení vývrtkou. Dopřejme vínu stejný požitek, jako si dopřáváme my z něj. Pořiďme mu vinotéku. Vyplatí se do ní investovat? Jaké existují druhy a kolik vín lze uvnitř uskladnit? Kde spočívají hlavní výhody lednic na víno, prozradí odborníci na slovo vzatí i uživatelé.
Vinotéka na krabicové?
Na Moravě lednice na víno příliš nefrčí, sklep s konstantní teplotou a temnými zákoutími tam má téměř každý. My ostatní si holt „sklep“ do paneláku musíme pořídit, nechceme-li tedy archivovat nápoj, který se prodává za pár korun v krabici. V tomto případě se opravdu nevyplatí obracet kapsy a dělat místo v bytě. Už jen proto, že takovému moku je jedno, kde hranaté tělo složí, a z kvality mu opravdu neubere ani žár poledního slunce.
Pokud si ale zakládáte na svém vytříbeném vkusu, vína nakupujete pro různé příležitosti, coby oslavenec dostáváte výběrové kousky a archivujete je pro zvláštní chvíle, dejte zelenou vinotéce.
Přečtěte si: Doba předlednicová
Než si vinotéku pořídíte, je třeba si položit několik otázek:
Jaká vína budu ve vinotéce uchovávat?
Na trhu jsou totiž vinotéky udržující stejnou teplotu, ale i takové, které mají tzv. teplotní zóny, kde si každé víno najde svůj optimální chládek.
Kolik vín budu skladovat?
Koupit se dají skříně určené pro šest lahví, ale i pro sto šedesát osm.
Kupuji si vína do zásoby, nebo po jedné lahvi, kterou brzy vyprázdním?
Vinotéky jsou v prvé řadě určeny k dlouhodobému skladování vín. „Chladničku poměrně často otvíráme a kolísání teplot pro uchování vína rozhodně není ideální,“ říká Eva Kučmášová, PR manažerka značky Bauknecht. Při koupi jedné lahve, kterou v blízké době vypijete, tak pořízení vinotéky pozbývá na významu.
Správné teploty pro jednotlivé druhy vín:
- červené víno 15 – 18 °C
- růžové, bílé víno 7 – 12 °C
- perlivé víno 8 – 10 °C
- likérové víno 6 – 8 °C
- šumivé víno 5 – 7 °C
Další rady před koupí poskytl Miloslav Škrha z www.lednicenavino.cz: „Je třeba sledovat především faktory škodící vínu nejvíce, což jsou vibrace a UV záření. TOP vinotéky sloužící k opravdu dlouhodobé archivaci mají uhlíkový filtr pro odstranění pachů, které by mohly proniknout korkem do vína, a řízení vlhkosti, aby korek nevysychal ani z vnější strany.“ Dále nás varoval před koupí termoelektrické vinotéky, která má mnohdy více než dvojnásobnou spotřebu oproti kompresorovým a navíc nedisponuje takovým chladícím výkonem. „Dalšími faktory jsou ergonomie (např. výsuvné police), design a celkové provedení,“ dodává manažer.
Lednice na víno můžeme vybírat podle:
1. počtu chladicích zón – jednozónové / vícezónové – temperované
Jednozónové vinotéky jsou vhodné pro dlouhodobé skladování více druhů nebo přípravu k podávání jednoho druhu vína.
Vícezónové (nejčastěji dvouzónové) lze použít jak ke skladování, tak i na přípravu k podávání více druhů vín. „Např. v jedné zóně nastavíte teplotu pro skladování všech druhů a zároveň podávání bílého, ve druhé zóně pak nastavíte podávací teplotu červeného,“ radí odborník z www.chladnickanavino.cz.
2. systému chlazení – kompresorové, termočlánkové a absorpční
Kompresorové mají nižší spotřebu, větší výkon, méně ruší, sepnou jen několikrát do hodiny. Je však třeba dát pozor na to, aby byl kompresor dobře odpružen a nepřenášel škodlivé vibrace do skříně.
Termočlánkové jsou jednoduché a nenáročné, avšak s vyšší spotřebou, protože běží nonstop. Mají i menší výkon chlazení.
Absorpční neobsahují žádný kompresor, žádný motor či jinou pohyblivou část. Jejich výhoda tedy spočívá především v nulovém mechanickém opotřebení. Nedochází k žádným vibracím, přístroje pracují zcela bezhlučně a prakticky bez jakékoliv údržby. Jejich spotřeba je ale značná.
3. konstrukce – volně stojící, vestavné, popřípadě závěsné
Pokud uvažujete o nové kuchyni, jistě oceníte možnost usazení vinotéky přímo do linky. „U vestavné vinotéky je doporučená maloobchodní cena 39 990 Kč za kapacitu 46 lahví. Provoz je podobný jako u úsporných chladniček, tedy cca 265 kWh za rok,“ vypočítává náklady na pořízení i provoz Eva Kučmášová z Bauknechtu.
Vinotéky volně stojící či závěsné jsou sice náročnější na prostor, ne tak na obsah vaší peněženky. Kupříkladu Fagor VT-12BI-ZONE, vinotéka na 12 kusů lahví s absorpčním chlazením, přijde na 2300 korun a její majitel Jiří v recenzi na Heureka.cz ke své volbě říká: „Ve své třídě byla nejlepší, dvě samostatně chladicí komory za cenu necelých 3000 Kč jsem nenašel. Dokáže velmi dobře a rychle nachladit.“
Čtěte také: Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve
Na trhu lze sehnat exklusivní dřevěné vinotéky, které vzhledem i cenou připomínají vybrané kousky ze starožitnictví. Mohou mít LED displej, zámek dveří, dřevěné rošty, prostor i na velké karafy. Nevysají peněženku skrze zásuvku, dokonce se můžou stát krásným doplňkem vašeho příbytku, nicméně, jak vidno, i levnější varianta může dobře posloužit účelu, pro který si vinotéku pořizujete. Tedy dlouhodobě uchovat či archivovat kvalitní víno pro den D.