Mnoho lidí odradí od nákupu ... často i dlouhá doba tepelné úpravy.
Snad ryby a mořské plody se tepelně připravují jen krátce, po dlouhé přípravě je z toho nechutná nerozžvejkatelná hmota.
Co mě osobně odrazuje od nákupu je neznalost délky přípravy. Všude se píše "krátce povařit" a pod. ale co to je krátce (vteřiny, minuty, desítky minut) tam není. A na metodu pokus-omyl moje peněženka nestačí.
Jenom připomenu, že první hromadná otrava rtutí byla z ryb žijících v přírodě.
Zatímco u chovaných ryb se kontroluje kvalita vody i krmení, u volně žijících ryb nikdy nevíte, v jak otrávené vodě kde pluly a jaké jedy kde spolkly. V žaludcích těch vašich vychvalovaných makrel se například často najdou baterky.
Já se přírody nebojím. Bojím se lidí a lidských výmyslů, vedených touhou po zisku.
Píšete, že u chovaných ryb se kontroluje kvalita vody i krmení. Lidská strava se také kontroluje, ale nějak se nám ne a ne podařit být zdravější . Naopak jsme zvykáni na umělé potraviny, a ty mají ke zdravé výživě opravdu daleko. základem naší stravy se stávají pochutiny, což je špatné..
Že se nám nedaří být zdravější? No, měla byste se vrátit o 200 let zpátky a porovnat to. Dneska neznáme (téměř) křivici, kretenismus, otravy námelem a hromadu dalších chorob z jídla, které ohrožovaly i zabíjely naše předky.
Vytočí vás, že lososům dávají karoten, přitom ten samý karoten nadšeně chroupáte v BIO mrkvi a i lososi ho získávají z mušlí, kterými se živí, tedy pro ně není cizorodou látkou.
Faktem je, že stále mladší a mladší generace, která by měla být zdravá, prostě zdravá není. Máme zase nové nemoci: autismus, hyperaktivitu, deprese, srdeční a cévní choroby, celiakie, nespočet alergií.
Vy jste taky jeden z těch, co si myslí, že vitamín C v ovoci je éčko?? Pro Kristapána.
Uměle vyrobený karoten nebo přirozeně se vyskytující karoten tělo prostě pozná, a nepřijme je stejně. Syntetická látka je pro tělo cizorodá. Je na tom něco nelogického?
Ona za tim neni jen lidska chamtivost, ale i blbost spotrebitelu.
Zrovna ve Skostku(ale samozrejme i jinde) zkrachovalo nekolik BIO lososich farem, protoze proste to maso melo spise nasedlou barvu a pro chytraky bylo divny a fujky, takze to nikdo nekupoval.
Schvalne se podivejte na nejaky, treba kanadsky, dokument o zivote medvedu. Na 99% tam budou minutove pasaze jak lovi lososy v divoke rece.
Vsimnete si barvy jejich masa. Rozhodne neni ruzova...a uz vubec ne cervena.
Posledni dobou se setkavam s lososem vakuove! balenym a plave to vsechno v ruzove vode. Hnus.
Je pravdou, že před 200 lety neznali třeba úmrtí z mléka ochuceného melaminem. Stejně tak byli ušetřeni pití brzdové kapaliny s nápisem „likérka Drak“, apod.
Je jenom otázkou času, kdyby budeme rádi za pouhé otravy námelem, protože kontroly občas ze zahraničních států vracejí poměrně slušně nakažené věci. Zatím je vracejí.
Co se v tom článku nepíše je to, že ten nárůst křivice je výhradně u muslimských dívek, které nesmí vystavit slunci jediný centimetr čtvereční kůže.
A co se týká těch otrav - předpokládá se , že více než polovina takzvaných morových ran byly ve skutečnosti otravy z jídla (špatně uskladněného). Proti tomu je těch pár desítek či stovek lidí postižených TRESTNOU ČINNOSTÍ ostatních naprosto zanedbatelné.
Ani nemusíte chodit tak daleko do historie... Můj pradědeček byl štábní kapitán četnictva a tak nám po něm zůstala hromada soudní a kriminologické literatury z první republiky. Zajímavé čtení v mnoha ohledech, mimo jiné i v tm, že tehdy nebylo právě málo případů otrav jídlem (bakteriální kontaminace atd.). A když uvážíme, že tehdy asi lidé nechodili k soudu zdaleka tak často jako dnes, tak musel být obraz v reálu ještě o něco horší. Tím přirozeně nijak neomlouvám dnešní nešvary, spíš jen varuji před přílišnou idealizací minulosti, ono to zas tak "skvělé" s potravinami nebylo ani náhodou :-(