Ptáš se, jak souvisejí kalorie se zdravím? Stačí se rozhlédnout. V dnešní době by většině lidí jen prospělo něco shodit, proto je vyšší nutriční (=výživná) hodnota (byť to někomu může znít pozitivně) nepříznivá věc. I kdybys měla za cíl přibrat, tak zrovna čokoláda nebude asi to nejzdravější.
Máte to trochu pomýlené, nutričná hodnota nie je kalorická hodnota. Nutričná hodnota je hodnota potraviny vzhľadom na to, čo dokáže človeku poskytnúť z pohľadu výživy. Kakao nerovná sa čokoláda. Čo uberá čokoláde na nutričnej hodnote je najmä pridaný tuk a cukor, nie kakao. Samozrejme vyššia kalorická hodnota čokolády - aj tej s vysokým podielom kakaa, vyžaduje aby sme jej príjem kontrolovali.
Karob je možno kaloricky chudobnejší a po chuťovej stránke môže čokoládu nahradiť, ale z nutričnej stránky to dobré, čo sa v kakau nachádza, karob nenahradí.
Opäť dve tvrdenia, ktoré spolu nesúvisia. Kalorická hodnota sa meria v kalóriach, prípadne jouloch. Nutričná hodnota je určená obsahom živín - predovšetkým sacharidov, bielkovín a tukov a ja ešte dodávam a ich kvalitou. Napr. taká klobása je kaloricky bohatá, ale nutrične chudobná.
to bych takto negeneralizoval, kvalitní klobáska tj. taková, která chutná a zasytí má určitě dostatek živin na to, aby se ji člověk nemusel bát si ji jednou za čas dát, naopak pomleté šlachy, špeky a váčky s nevyklizeným bordelem z těla zvířat v podobě levných párků naíhaných s moukou a překořeněných aby zamaskovaly, že jsou zmetkem bych se bál jíst
No parkrat jsem napr. karobou cokoladu vyzkousel a chuti proste kakao nenapodobi. Ostatne kakao ma cca. 23 % tuku a 5 % cukru, zatimco karob ma 7 % tuku a 48 % cukru (rychly pohled na celostnimedicina.cz). Chutove to nastejno vyjit opravdu nemuze, leda ke kakau pridam spoustu cukru. To ale ve vysokoprocentni cokolade neplati, spise v nejake mlecne. Taky mi prijde zvlastni tvrzeni, ze je to "zdravejsi" nez kakao . Spise mene casto alergenizujici. Takze ano, svuj vyznam urcite karob ma, ale jako nahrada kakaa pro bezneho cloveka?
Osobně mám v oblibě ekvádorskou čokoládu Iara se 100% kakaa. Je to jen kakaový prášek a kakaové máslo. Nic víc. Spousta lidí ochutnala a nechutná jim. Je totiž opravdu hořká na rozdíl od tzv. "hořkých" čokolád, které se dostanou u nás. Mě ale chutná.
A tohle karobem rozhodně nahradit nepůjde.
Plody (struky) rohovníku obecného se pod názvem karob používají ve Středomoří ke krmení dobytka. Karob kostky v 25 kg balení se dodávají jako krmivo pro koně i do Česka. Ano, tento produkt je levný a dává se prakticky do všech možných výrobků, které výrobci nestydí nazvat jako "čokolády", "čokoládové polevy", čokoládové velikonoční figurky" apod. Takové müsli s čokoládovou polevou, která není ani tak z čokolády, jako z karobu, je vlastně jedna z nejzdravějších potravin ;-)
Budeme dlabat řepku, lupinu, karob a soju, až se nám budou dělat boule za ušima. Opravdové maso, mléko a čokoláda musí přece zbýt pro horních deset tisíc! :-)
A to počkejte, až nám začnou tlačit hmyzí produkty: "Pepíčku, jestli nespapáš všecku tu lupinovou kaši, nedostaneš za trest švábový fondán v karobu!"
Nějaká vědecká studie, která tvrdí, že kakao způsobuje alergie? Je ještě možné uvažovat, že kakao způsobuje údajně alergické reakce (v případě údajné alergie na kakao), ale docela pochybuji o tvrzení, že způsobuje samotnou alergii.
A zcela jistě ani jedno z toho nezpůsobuje ČASTO.
Naopak u nekvalitních čokolád plných různých podivných až umělých složek, by mě nepřekvapilo, že nejen způsobují alergické reakce, ale i alergie samotné.
Kakao je zařazeno mezi superfood a kakaové boby jsou vysoce zdravou potravinou obsazující množství minerálů, vitamínů. Po zpracování jich část ztrácí, ale v případě kvalitní čokolády je pořád výživová hodnota velice solidní.
Proto jakákoliv tvrzení, pletoucí si mezi sebou kvalitní kakao, kvalitní čokoládu vs ten zbytek co se za to vydává nebo "rozpustné" nápojové základy je silně závádějící.