Ptáš se, jak souvisejí kalorie se zdravím? Stačí se rozhlédnout. V dnešní době by většině lidí jen prospělo něco shodit, proto je vyšší nutriční (=výživná) hodnota (byť to někomu může znít pozitivně) nepříznivá věc. I kdybys měla za cíl přibrat, tak zrovna čokoláda nebude asi to nejzdravější.
Máte to trochu pomýlené, nutričná hodnota nie je kalorická hodnota. Nutričná hodnota je hodnota potraviny vzhľadom na to, čo dokáže človeku poskytnúť z pohľadu výživy. Kakao nerovná sa čokoláda. Čo uberá čokoláde na nutričnej hodnote je najmä pridaný tuk a cukor, nie kakao. Samozrejme vyššia kalorická hodnota čokolády - aj tej s vysokým podielom kakaa, vyžaduje aby sme jej príjem kontrolovali.
Karob je možno kaloricky chudobnejší a po chuťovej stránke môže čokoládu nahradiť, ale z nutričnej stránky to dobré, čo sa v kakau nachádza, karob nenahradí.
Opäť dve tvrdenia, ktoré spolu nesúvisia. Kalorická hodnota sa meria v kalóriach, prípadne jouloch. Nutričná hodnota je určená obsahom živín - predovšetkým sacharidov, bielkovín a tukov a ja ešte dodávam a ich kvalitou. Napr. taká klobása je kaloricky bohatá, ale nutrične chudobná.
to bych takto negeneralizoval, kvalitní klobáska tj. taková, která chutná a zasytí má určitě dostatek živin na to, aby se ji člověk nemusel bát si ji jednou za čas dát, naopak pomleté šlachy, špeky a váčky s nevyklizeným bordelem z těla zvířat v podobě levných párků naíhaných s moukou a překořeněných aby zamaskovaly, že jsou zmetkem bych se bál jíst