Brněnská čokoládovna Ajala se specializuje na výběrovou čokoládu, kterou vyrábí tzv. bean-to-bar. To znamená, že ji vyrábí přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.
Kromě tabulkové čokolády s až 70 % kakaa nabízí čokoládu s kakaovými boby s praženou kávou, ananasem, mákem, nebo pekanovými ořechy. Zaujme vás ale i čokoládou s kousky křupavého žitného chleba, s vánočním kořením nebo čokoládou vyrobenou z kakaových bobů macerovaných ve víně.
Galerie: Novinky z Ajaly – čokolády Chleba, Víno a Whisky
Spojení čokolády a medu
Nejnověji ale Ajala na trh uvádí Kakaové nibsy v medu. Jde o hrubě drcené kakaové boby, které několik týdnů zrají v medové lázni. Stosedmdesátigramová sklenička obsahuje 65 % medu a 35 % kakaových nibsů z Nikaragauy.
Nibsy jsou několik týdnů naložené v medu
„Sladká chuť medu se tu kombinuje s jemně hořkou, šťavnatou chutí kakaa. Nejdříve na jazyku ucítíte hladkou sladkost medu a poté křupnete do nibsu, což způsobí takovou explozi na jazyku, že nebudete moct odolat další lžičce,“ popisuje výrobce svůj nový produkt, na němž spolupracoval s rodinným brněnským podnikem Včelaříme.
Jak kakové nibsy jíst
Kakaové nibsy lze konzumovat přímo ze sklenice na lžičce, hodí se ale i na obilnou kaši nebo k namazání na chleba. Vhodné jsou také jako ingredience do marinád na maso.
Galerie: Tady se připravuje druhá nejlepší čokoláda na světě. Ajala