Porovnávali jsme mazance s mandlemi a rozinkami, které jsou v běžných obchodech k dostání nejčastěji (uvedené ceny platí většinou do konce týdne).
Cena je samozřejmě pouze jedním parametrem. Dražší mazance bývají máslové, tzn. že k jejich výrobě byl použit určitý podíl másla, na rozdíl od mazanců, které si vystačí s jinými tuky a eventuálně s máslovým aroma.
Hypermarkety a supermarkety
Albert Supermarket
Mazanec s mandlemi a rozinkami 400 g za 19,90 Kč (49,80 Kč/1 kg)
Albert Hypermarket
Mazanec máslový 600 g za 49,90 Kč (83,20 Kč/1 kg)
Bala
Mazanec 400 g za 24, 90 Kč (62,30 Kč/1 kg)
Billa
Mazanec 400 g za 29,90 Kč (74,80 Kč/1 kg)
Globus
Mazanec 500 g za 45,90 Kč (91,80 Kč/1 kg)
Kaufland
Mazanec 400 g za 29,90 Kč (74,80 Kč/1 kg)
Lidl
Mazanec 400 g za 32,90 Kč (82,30 Kč/1 kg)
Penny Market
Mazanec 600 g za 47,90 Kč (79,80 Kč/1 kg) (pozn. tato cena platí do 23. 3.)
Tesco
Mazanec 400 g za 27,90 Kč (69,80 Kč/1 kg)
Mazanec máslový 400 g za 49,90 Kč (125 Kč/1 kg)
Online prodej potravin
Rohlik.cz
Mazanec máslový 500 g za 69 Kč (138 Kč/1 kg)
Mazanec máslový 250 g za 39 Kč (156 Kč/1 kg)
iTesco.cz
Mazanec máslový (více výrobců) 400 g za 29, 90 až 34, 90 Kč (74,80–87,30 Kč/1 kg)
Potravinydomu.cz
Mazanec 200 g za 19,90 Kč (99,50 Kč/1 kg)
Kdo u nás prodává potraviny online? Přečtěte si, jak vidí svoji budoucnost v oboru Potravinydomů.cz, Tesco, Rohlík.cz a Košík.cz.
Pekárny
Pekárna Stáňa (Dobříš)
Mandlový mazanec 600 g za 64 Kč (107 Kč/1 kg)
Tukový mazanec 400 g za 29 Kč (72,50 Kč/1 kg)
Krušovická pekárna (Praha)
Mazanec 400 g za 40 Kč (100 Kč/1 kg)
Pekárna Kabát (Praha)
Mazanec 900 g za 119 Kč (132,20 Kč/1 kg)
Pekárna Ivanka (Moravský Krumlov)
Mazanec 400 g za 32 Kč (80 Kč/1 kg)
Farmářské prodejny
Náš grunt
Mazanec 400 g za 59,90 Kč (150 Kč/1 kg)
Mazanec 600 g za 89,90 Kč (150 Kč/1 kg)
Vyberte si tu nejbližší v přehledu farmářských prodejen. Mazance se budou prodávat také na farmářských trzích.
Historie mazance
Tradiční velikonoční bochánek patří mezi nejstarší druhy obřadního pečiva. Pekl se nejčastěji na Bílou sobotu (letos připadá na 26. března). Čeledíni dostávali mazanec z obyčejného kynutého těsta, hospodáři a návštěvy jej měli dochucený mandlemi, ořechy nebo rozinkami. V zámožnějších rodinách se do těsta přidával tvaroh a koření (šafrán nebo hřebíček).
Jaký seženeme dnes?
Nejčastějším druhem mazance je máslový s rozinkami a mandlemi, ale prodává se i ořechový nebo s kandovaným ovocem. Seženeme mazanec z pšeničné mouky a klasického kynutého těsta, ale třeba i kváskový z jiných druhů mouky, fantazii pekařů a food blogerů se v současné době meze nekladou.
Jak se pekl mazanec za první republiky? Recept najdete spolu s dalšími tipy na tradiční Velikonoce v článku Originální recepty: Velikonoce jako z první republiky.