Hlavní navigace

Arašídy se hodí i do guláše, do buchty či k výrobě svíček

6. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Arašídy, chcete-li buráky, nejsou jen ta slaná dobrota k televizi. Jsou i skvělou kulinářskou přísadou do teplé kuchyně. Kde rostou, jak se sklízí a kolik bychom jich denně měli sníst?

Spotřeba luštěnin za rok 2022 byla 3,7 kg na obyvatele, tedy dvojnásobek konzumace obvyklé v první polovině 90. let. Možná, že tento významný nárůst mají na svědomí solené arašídy, které si rádi kupujeme. Arašídy neboli buráky totiž sice považujeme za oříšky, avšak podzemnice olejná botanicky patří mezi luštěniny. Pojďme se podívat na ty největší zajímavosti o arašídech až po jejich využití v kuchyni i domácnosti.

Máslo i omáčky

Arašídy jsou kulinářským pokladem napříč světem, přičemž každá kultura je využívá jinak. V jihovýchodní Asii jsou arašídy používány často v pikantních pokrmech, jako je například kuřecí satay s arašídovou omáčkou, zatímco ve Spojených státech amerických hraje prim arašídové máslo, které se hojně používá do sendvičů či dezertů.

V Africe se zase můžete setkat s využitím arašídů v hustých omáčkách a polévkách, mezi tradičními pokrmy zde najdeme jídlo, kterému se někdy říká arašídový guláš. Kousky kuřecího masa se vaří v rajčatovo-zázvorové omáčce, která se zahušťuje arašídovým máslem.

Africká arašídová polévka

Africká arašídová polévka

Autor: Depositphotos

I v české kuchyni si arašídy našly své místo, ať už jako součást domácích sušenek, či dalších dezertů. Hlavně si je však vychutnáváme jako křupavou pochoutku při posezení doma s přáteli či u televize. A tento trend se nezměnil ani v dobách, kdy měli lidé hluboko do kapsy.

„Obecně jsou arašídy nejprodávanější surovinou z oříšků, jejich prodeje jsou navíc stabilní. Tato skutečnost se nám ukázala historicky v dobách ekonomické krize, kdy prodeje dražších oříšků stagnovaly, zatímco po arašídech se jen zaprášilo,“ doplňuje zajímavost Petra Vránová, generální ředitelka největší české pražírny ořechů ALIKA.

Kuřecí kebab s arašídovou omáčkou

Autor: Depositphotos

Z Asie a Argentiny

Nejvíce arašídů se dnes vypěstuje v Asii, konkrétně v Číně a Indii, významným producentem jsou ale i Spojené státy americké. V Nigérii, Indii či Senegalu představují arašídy důležitou plodinu, která slouží jako klíčový zdroj příjmů malých farmářů.

„Ořechy k nám dovážíme z celého světa, arašídy převážně z Argentiny a Číny. KK arašídy patří mezi naše největší stálice a oblíbence a používáme na ně pouze podzemnici olejnou typu Virginia, která roste na úpatí hor v oblasti Shandongu a sklízí se ručně. Tento typ arašídů je velký, typicky křupavý, chutný a celistvý, proto, když otevřete tyto arašídy, tak najdete málo půlek. Povrchová slupka arašídu Virginia je růžová, nebo červená,“ dodává Petra Vránová.

Kvetoucí arašídy na plantáži

Kvetoucí arašídy na plantáži

Autor: Depositphotos

Arašídy si vodu najdou samy

Pěstování arašídů je nenáročné na vodu, zejména ve srovnání s jinými plodinami. Pro vypěstování 28 gramů arašídů, což je doporučená denní dávka arašídů, je zapotřebí pouze 3,2 galonu vody, což je výrazně méně než například u mandlí nebo pistácií.

Dlouhé kořeny podzemnice olejné totiž umožňují hledat vodu hluboko v půdě. Většina arašídových polí není zavlažována a závisí pouze na dešťové vodě. Díky tomu mají jednu z nejmenších uhlíkových stop ze všech ořechů.

Arašídy

Arašídy

Autor: Depositphotos

Proč jíst arašídy

Arašídy sice obsahují 44–56 procent tuku, ale jde o takzvané zdravé tuky. Jak uvádí Společnost pro výživu, při pravidelné konzumaci ořechů a arašídů dochází ke snížení hladiny LDL cholesterolu, což způsobuje právě příznivé složení tuku v ořeších a arašídech společně s přítomností vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminu E, 44–56 a fenolických sloučenin, 44–56 a argininu.

Zhruba desetinu obsahu plodiny tvoří vláknina, která přispívá k pocitu sytosti.

Víte, z jaké země pochází boršč, ramen, hranolky či třeba chilli con carne? Udělejte si test

Když se řekne vepřo knedlo zelo, málokdo pochybuje o tom, že jde o českou specialitu, stejně jako pizza nezapře Itálii a španělskou paellu by si asi taky správně tipnul skoro každý. Ale i mezi zdánlivě typickými jídly existuje spousta chytáků – vyzkoušejte si v našem testu, jak se v nich vyznáte.

Další využití arašídů 

Arašídy nejsou jen potravinou. Arašídový olej je ceněný nejen v kuchyni, kde se používá pro smažení a dochucování, ale také v kosmetice. Tento olej je bohatý na vitamín E a má hydratační a regenerační vlastnosti, což ho činí ideálním pro péči o pokožku a vlasy. Ve starověké medicíně byl arašídový olej používán k léčbě kožních problémů, jako jsou ekzém nebo suchá kůže. Arašídy také nacházejí uplatnění ve výrobě bionafty, což je další příklad jejich všestrannosti a přínosu pro udržitelnost.

Arašídový olej

Autor: Depositphotos

„Pro ALIKU je udržitelnost velmi zásadní a snažíme se ji zohlednit do všech procesů napříč firmou. Ořechy z velké dálky přepravujeme v enormně velkých baleních v tzv. big bag pytlích o obsahu 1 tuny, který prodáváme k dalšímu využití. Menší části (půlky, zlomky) ořechů meleme na ořechovou mouku či využíváme pro výrobu ořechových másel. Olej z pražení arašídů se dále zpracovává při výrobě svíček. Cílem je maximálně danou surovinu zpracovat včetně odpadu, který během výroby vznikne,“ uzavírá Petra Vránová.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).