Hlavní navigace

Pojďte na kolo, zve kampaň nejen pacienty s rakovinou plic

19. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Motivovat veřejnost i samotné onkologické pacienty k pravidelnému pohybu, především k jízdě na kole, má osvětová kampaň Šlápni do toho. Pořádá ji nezisková organizace Moje plíce, která jejím prostřednictvím chce poukázat na to, jak důležitý je pohyb v prevenci nádorových onemocnění a jak umí pomoci při rekonvalescenci.

Kampaň Šlápni do toho potrvá až do konce září. Zapojila se do ní i bikesharingová společnost Rekola. „Abychom tuto příjemnou formu pohybu umožnili i těm, kdo kolo nevlastní, dáváme k dispozici kódy SlapniDoToho a MojePlice – po jejich zadání v aplikaci Rekola získá uživatel zdarma dvě půlhodinové jízdy na růžovém kole. Tak naskočte do sedla, podělte se o svůj zážitek na sítích a nezapomeňte označit #slapnidotoho a @mojeplice,“ vzkazuje zakladatelka pacientské organizace Moje plíce Ilona Mančíková.

Co se dozvíte v článku
  1. A proč zrovna jízda na kole?
  2. Podpora v odvykání kouření
  3. I půlhodina denně prospěje

V rámci kampaně se spolek Moje plíce připojí také k akci Aktivní září, která startuje 4. září ve Valdštejnské zahradě. Během září také proběhne charitativní cyklojízda Prahou.

A proč zrovna jízda na kole?

O tom, že pohyb je klíčovým prvkem zdravého životního stylu a může výrazně přispět k prevenci mnoha zdravotních problémů, včetně rakoviny plic, asi nepochybuje nikdo. Ježdění na kole pak představuje ideální nízkozátěžové cvičení: je šetrné k tělu a zároveň efektivně podporuje fyzickou kondici a kapacitu plic. Posiluje i funkce kardiovaskulárního systému, je účinnou prevencí obezity a přispívá k psychické pohodě.

Část pacientů se dostává k léčbě rakoviny plic se zpožděním. Tři týdny mohou rozhodnout Přečtěte si také:

Část pacientů se dostává k léčbě rakoviny plic se zpožděním. Tři týdny mohou rozhodnout

Navíc poskytuje nízký odpor a umožňuje plynulé a kontrolované pohyby šetrné k tělu, čímž se minimalizuje riziko přetížení kloubů a zranění. Díky tomu je kolo také ideální rehabilitační pomůckou. Po operaci nebo jiných léčebných zákrocích je totiž důležité začít s fyzickou aktivitou co nejdřív. Tělo díky tomu posílí a celkově se rychleji zotaví.

Podpora v odvykání kouření

„Mnozí kuřáci mají problémy s dýcháním a sportu se často vyhýbají. Právě jízda na kole jim může pomoci při odvykání, protože pravidelný pohyb pomáhá zvládat abstinenční příznaky a další výzvy, které přináší každá změna životního stylu. Navíc, kdy jindy si uvědomit, že kouření nebo vapování ovlivňuje zdraví a může vést ke vzniku rakoviny, než při důkladném testu plicní kapacity šlápnutím do pedálů,“ povzbuzuje k zapojení Ilona Mančíková.

I půlhodina denně prospěje

Odborníci doporučují minimálně 150 minut kardia týdně. Cvičením 30 minut denně tuto hranici snadno překonáte. Někdy stačí vyměnit auto nebo hromadnou dopravu za kolo a vyrazit do práce právě na něm.

Hlavní přínosy pohybu

Snížení rizika nemocí

Zlepšuje krevní oběh, zvyšuje hladinu kyslíku v krvi a snižuje riziko srdečních chorob, vysokého cholesterolu, vysokého krevního tlaku, mrtvice a některých druhů rakoviny (dělohy, prsu, plic a tlustého střeva).

Zlepšení duševního zdraví

Cvičení zmírňuje stres, úzkost a deprese, zlepšuje náladu, sebevědomí, paměť a kognitivní funkce a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

Posílení svalů a kostí

Zvýšená svalová síla a vytrvalost, zlepšení kostní hustoty a snížení rizika osteoporózy a pádů.

Zlepšení spánku

Cvičení zmírňuje stres a úzkost, což vede k lepší kvalitě spánku. Nicméně nedoporučuje se cvičit těsně před spaním.

Zlepšení zdraví mozku

Zvýšení velikosti a funkce hipokampu, lepší reakce na stres a snížení zánětů v mozku. Cvičení také podporuje zdravější životní styl a může usnadnit odvykání kouření.

Zdroj: Moje plíce

Rakovinu plic lékaři ročně diagnostikují přibližně šesti tisícům lidí a 85 procent z nich dříve nebo později tomuto onemocnění podlehne. Úspěšnost léčby karcinomu plic závisí hlavně na stadiu onemocnění – malý nádor v prvním stadiu lze ve většině případů vyléčit operací nebo stereotaktickým ozářením.

Proto v ČR běží program časného záchytu karcinomu plic – www.prevenceproplice.cz. Program je zaměřený na dlouholeté silné kuřáky (i bývalé), kteří se o bezbolestné vyšetření mohou zajímat u svého praktického nebo plicního lékaře.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).