Vlákno názorů k článku Hlávková, růžičková i kadeřavá: proč děláme chybu, když nejíme kapustu od martinaB - Dobrý den, jste si jisti, že údaj „Hrnek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2022 13:44

    martinaB

    Dobrý den, jste si jisti, že údaj „Hrnek syrové kapusty o váze cca 70 gramů obsahuje: vitamín A: 206 % doporučené denní dávky (DDD)" je správný? Když se 70g kapusty spaří, je toho docela málo, tj. 1 porce bude asi o dost větší, a vitamin A může být ve vyšších dávkách toxický. Přitom konzumace kapusty se např. těhotným nijak nereguluje, pokud vím. Odkud jste, prosím, čerpali údaje o obsahu vitaminu A, resp. DDD? Nejde náhodou spíš o provitamin A?
    Děkuji za odpověď, martina benešová

  • 19. 4. 2022 16:32

    Kateřina M. Košutová

    Dobrý den, vycházela jsem z údajů, uvedených na respektovaném odborném webu Healthline. Zde je skutečně uvedena tato hodnota vitamínu A pro množství cca 70g syrové kapusty. Máte ovšem pravdu, že kapusta je bohatým zdrojem beta karotenu, který se na vitamín A promění teprve v organismu. Možná by tedy byla lepší formulace: "Kapusta je tedy dobrým zdrojem vitamínu A ve formě beta karotenu." Nicméně by měly i tak platit uvedené hodnoty vitamínů pro danou váhu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).